Na Železnej studničke našli sudy so starým olejom

Neznámy páchateľ sa na Železnej studničke zbavil 16 sudov so starým olejom a farbou. Barely aj kontaminovaná pôda boli odvezené na ekolikvidáciu, prípadom sa už zaoberá polícia.

11.04.2019 16:46 , aktualizované: 12.04.2019 17:53
debata (22)

Sudy spôsobili veľký poplach. Na mieste zasahovala envirokriminálka, špecializovaná jednotka hasičov a inšpekcia životného prostredia. „Zásah sme ukončili vo štvrtok podvečer a likvidáciu miesta udalosti prevzala špecializovaná firma," informoval podplukovník Marián Bugár, veliteľ mestského hasičského a záchranného útvaru.

Verejnosť na situáciu upozornil starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. „Nejaký chrapúň do lesa vyhodil 16 veľkých sudov plných nebezpečného toxického odpadu. Podľa prvotného rozboru sa v sudoch nachádza odpad zo zatiaľ nešpecifikovaných ropných látok,“ uviedol na svojom facebookovom profile.

„Sudy s nebezpečným odpadom boli odstránené a hoci na prvý pohľad nebol badateľný únik nebezpečných látok do pôdy, bol zabezpečený jej odber, ktorý bude poskytnutý na analýzu," povedal v piatok pre Pravdu Kusý.

O odstránenie sudov sa postarala autorizovaná odťahová firma SOS Team Slovakia. Tá spolu s hasičmi a policajtmi s pomocou ťažkej techniky sudy spolu s kontaminovanou zeminou odviezla na ekolikvidáciu. Práve táto spoločnosť priniesla informáciu, že v sudoch bol starý olej a farba. Po analýze by mali byť sudy zlikvidované špecializovanou firmou. SOS Team Slovakia na mieste zasahovala aj v piatok.

Polícia vo veci už začala konať. „Bratislavskí kriminalisti v piatok v treťom a vo štvrtom bratislavskom okrese vykonali prvotné neodkladné a neopakovateľné úkony súvisiace s objasňovaním environmentálnej kriminality," informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava na sociálnej sieti. „Poverený príslušník v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi," spresnila hovorkyňa bratislavského krajského policajného riaditeľstva Lucia Mihalíková.

Páchateľom podľa rozsahu spôsobenej škody hrozí trest odňatia slobody od šesť mesiacov až do osem rokov.

Použitý olej a zvyšky farieb nepatria do komunálneho odpadu, ale do zberných dvorov nebezpečného odpadu. Takéto produkty by v žiadnom prípade nemali skončiť v kanalizácii alebo v pôde. Vo vybraných zberných dvoroch možno odovzdať aj použitý kuchynský olej. Ten zbierajú aj niektoré čerpacie stanice či obce a mestá. S motorovým olejom je to ťažšie. Za malý poplatok by ho mali odkúpiť autoservisy, ktoré sú povinné ho následne ekologicky zlikvidovať.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Železná studnička #toxický odpad