Do košických ulíc do leta vyrazí až tisícka bicyklov. Pozrite sa, na čom sa jazdí

Operátor bikesharingu zároveň ohlásil rozšírenie do 30 ďalších slovenských miest. Na Slovensku unikátny systém umožňuje bicykle požičať a vrátiť aj mimo vyhradených stanovíšť.

05.05.2019 15:00
debata

VIDEO: V Košiciach sa už možno zviesť bicyklom. Pozrite sa, na čom sa jazdí.

Video

Pri štarte bolo do systému s názvom „Verejný bicykel“ prihlásených 350 bicyklov, časť z nich ostáva v depe ako záloha. Približne o mesiac pribudne ďalších 350 kusov a v letných mesiacoch dosiahne celkový počet tisíc.

Do práce? No predsa bicyklom!

„Verejný bicykel má slúžiť najmä na každodenné cesty do práce a za zábavou, aj pre návštevníkov mesta. Práve preto umožňuje ukončiť aj začať jazdu mimo vyhradených stanovíšť. V Košiciach je cieľom, aby si cyklista našiel svoj bicykel vo väčšine prípadov len do pár minút chôdze od svojho bydliska či pracoviska,“ uviedol Igor Kolla, generálny riaditeľ ANTIK Telecom, ktorá službu prevádzkuje.

Spoločnosť pracuje na aj odporúčaných stanovištiach v spolupráci s mestom Košice aj mestskými časťami a dohodla sa aj s významnými firmami a organizáciami na stanovištiach vo frekventovaných častiach mesta na ich vlastných pozemkoch.

Aj po rovine, aj do kopca

Bicykel má robustnú konštrukciu, je vybavený bezpečnostným systémom pre satelitné sledovanie polohy, plnými pneumatikami, ktoré nie je možné prepichnúť, a sedlom, ktoré je ľahko nastaviteľné, ale nevyberateľné.

Solárny panel napája dátový modem určený na komunikáciu s centrálou bez potreby bicykle nákladne nabíjať. Pohodlnej jazde pomáha trojstupňová prehadzovačka, košík a zvonček.

Pri registrácii je nutné zložiť vratný depozit vo výške 20 eur a nabiť si kredit aspoň vo výške 10 eur. Pre jazdu je nutný minimálny kredit jedného eura. Všetky platby sa realizujú priamo v aplikácii prostredníctvom bežných platobných a kreditných kariet. Následne si cyklista nájde v aplikácii vozidlo, príde k nemu, naskenuje QR kód bicykla, pričom sa mu automaticky uvoľní zámok zadného kolesa.

Po skončení jazdy používateľ rukou zámok zasa uzavrie.

Za hodinu euro, za mesiac desať

Cenník je zložený z troch rôznych možností. Prvým je paušál pre občasných používateľov za 1 euro za hodinu s minútovou tarifikáciou, mesačný paušál za 10 eur alebo najvýhodnejší, sezónny lístok v cene 30 eur. V oboch je možné využiť hodinu bicyklovania denne v cene paušálu.

Zavedenie bikesharingu v Košiciach vníma pozitívne aj Karol Labaš z Cyklistickej únie mesta Košice.

„Verím, že vznikne na samosprávu väčší tlak, aby budovala v súčasnosti chýbajúcu cyklistickú infraštruktúru,“ uviedol Labaš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #bikesharing #zdieľané bicykle