Sneh komplikuje dopravu na severe Slovenska, v Oravskej Lesnej napadlo rekordných osem centimetrov

Snehová pokrývka sa v utorok ráno vyskytla na viacerých miestach severného Slovenska, najvyššia bola v Oravskej Lesnej, kde napadlo osem centimetrov snehu. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

14.05.2019 11:18
sneh Foto:
Fotografie z okresu Poprad.
debata (5)

„Toľko snehu sme v tejto stanici v takomto neskorom dátume v minulosti ešte nezaznamenali, posledná vyššia snehová nádielka, desať centimetrov, patrí dátumu 12. 5. 1953,“ priblížili meteorológovia. Aj to podľa nich svedčí o tom, že vzduchová hmota, ktorá sa na Slovensko dostala, je vzhľadom na ročné obdobie mimoriadne studená.

Snehovú pokrývku meteorológovia zaznamenali aj v staniciach Liesek (4 cm – májový rekord) a Telgárt (3 cm). V Poprade sa vyskytol snehový poprašok.

Motoristi, pozor na horských priechodoch

Cestári hlásili ráno problémy na horských priechodoch Vernár a Podspády, kde opäť sneží. „Vo vyšších polohách najskôr pršalo a postupne začalo snežiť. Na Podspádoch máme v teréne jedno naše vozidlo. Situácia na Vernári sa výrazne zhoršila v ranných hodinách, keď sa tam začala tvoriť vrstva kašovitého snehu. Aby sme predišli riziku skríženia kamiónov máme tam dve naše autá,“ informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla. Čo sa týka Podspádov, situácia je podľa neho horšia v oblasti poľskej hranice cez Ždiar až po Tatranskú Kotlinu. Cestári už vyrazili do terénu aj na Cestu slobody vo Vysokých Tatrách.

Stellacentrum.sk upozorňuje, že okrem Vernára je sneh aj na horských priechodoch Čertovica, Huty a Spišská Magura. Úseky sú pre vozidlá s letnými pneumatikami prejazdné len veľmi ťažko a prejazd týmto úsekom preto neodporúčajú.

Fotografie z okresu Poprad.
Fotografie z okresu Poprad.
+2Fotografie z okresu Poprad.

VIDEO: Pozor, blíži sa víchor, ktorý bude lámať dáždniky, ale aj stromy. A pršať neprestane! Dokedy bude vonku tak mizerne? Pozrite si našu krátku videopredpoveď. Dozviete sa, kde teploty spadnú pod 10 stupňov a kde bude fúkať studený vietor s rýchlosťou až 70 km/h!

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #sneženie