Oceliari budú popoludní pochodovať Košicami za zvýšenie tarifných miezd

Podporný pochod a zhromaždenie za zvýšenie tarifných miezd organizujú odborári z košického U. S. Steelu. Uskutoční sa v piatok popoludní o 15. hodine, stretnutie bude pri Jumbo centre, odkiaľ pôjdu zamestnanci k Dolnej bráne na Hlavnej ulici.

17.05.2019 06:10
USS, US Steel, U.S. Steel, Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

„Zvolávame všetkých, ktorým záleží na mzdových tarifách v U.S. Steele, aby ste prišli aktívne podporiť svoje oprávnené mzdové požiadavky. Vždy sme boli k našej firme lojálni – v čase celosvetovej hospodárskej krízy, alebo európskej oceliarskej krízy s dumpingovými cenami špinavej ocele, v čase neistoty z možného predaja našej fabriky Číňanom," píšu kolektívni vyjednávači za Radu odborov OZ KOVO vo výzve.

V hutníckej firme je uzatvorená platná podniková kolektívna zmluva na obdobie od 1. apríla 2016 do 31. marca 2020 s tým, že každý rok sa vo forme dodatkov rokuje o mzdovej časti. Kolektívne vyjednávanie v oceliarňach o mzdových podmienkach zamestnancov pre rok 2019 bolo po deviatom kole 4. apríla 2019 prerušené. Hoci obe strany dohodli na sprostredkovateľovi sporu, 8. apríla odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť.

Sprostredkovateľa určilo ministerstvo prác a obe strany sa o tom dozvedeli koncom apríla.

Zamestnanci chcú pridať 70, zamestnávateľ ponúka 20 eur

Sprostredkovateľ sa už stretol aj so zamestnávateľom, aj s odborármi. Teraz sa chystá prvé spoločné stretnutie kolektívnych vyjednávačov aj za odbory, aj za U. S. Steel. „Predpokladáme, že na tomto stretnutí sprostredkovateľ odprezentuje prvé návrhy, ktoré by mali smerovať ku kompromisnému riešeniu prijateľnému pre obe strany,“ približujú postup odbory vo výzve.

Odborári požadujú rast tarifných miezd pre každého zamestnanca o 70 eur, pričom návrh zamestnávateľa je len okolo 20 eur. Ak by nedošlo k dohode oboch strán, vylúčený nie je ani štrajk.

Trh stagnuje, nie je práca

Hutníci momentálne v máji pracujú iba štyri dni v týždni a dostávajú približne 80 percent platu. S takýmto návrhom vedenia hutníckej fabriky odborári súhlasili. Dôvodom je aktuálna nepriaznivá situácia na trhu s oceľou. Tento režim platí nielen pre bežných zamestnancov, ale tiež pre riadiacich pracovníkov a vedenie.

Prezident U. S. Steelu James E. Bruno nepriamo v utorok po stretnutí s ministrom hospodárstva Petrom Žigom (Smer) naznačil, že takýto režim bude pravdepodobne aj v júni, ak nie dlhšie. Dôvodom je podľa neho nepriaznivá situácia na trhu s oceľou a firma podľa neho nevidí indikátory, že by sa to počas roka malo dramaticky zmeniť a zlepšiť.

„Predpokladáme, že budeme mať pred sebou niekoľko mesiacov, kedy táto situácia bude pokračovať. Sledujeme každý deň, ako sa nám vyvíja objednávková kniha, a tiež oceliarensky trh,“ uviedol Bruno.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #zhromaždenie #U.S. Steel Košice #zvýšenie mzdy