So sinicami bojujú v Košiciach probiotickými baktériami

Košické jazero má už niekoľko rokov problémy so sinicami. Aj s nimi však možno bojovať ekologicky.

02.07.2019 06:00
sinice Foto: ,
V prvý prázdninový deň vody Košického jazera brázdil čln so zvláštnym nákladom. Do vody totiž aplikoval probiotické baktérie, ktoré z vody sinice doslova vytlačia.
debata (2)

Video TV Pravda: Bez chémie. Hneď po ošetrení vody jazera v Košiciach sa možno okúpať vo vode. To je dobrá správa najmä v deň, keď teplomer ukazuje vyše 35 stupňov. Profesor Blahoslav Maršálek rozpovie, v čom je tento postup unikátny a šetrný k prírode.

Video

V prvý prázdninový deň vody Košického jazera brázdil čln so zvláštnym nákladom. Do vody totiž aplikoval probiotické baktérie, ktoré z vody sinice doslova vytlačia.

Boj s nebezpečnými sinicami pokračuje v Košickom jazere už piaty rok. Ide o ekologický spôsob, takže obyvatelia mesta sa môžu vo vode kúpať hneď po aplikovaní koncentrovaného bakteriálneho prípravku na báze zlúčeniny železa a hliníka. Činnosť pravidelne vykonáva profesor Blahoslav Maršálek z Masarykovej univerzity v Brne v spolupráci so spoločnosťou Rawat.

„Jazero bolo dlhodobo neošetrené. Prvé tri roky sme tu aplikovali chémiu, ktorá je menej zaťažujúca pre prírodu. Minulý a tento rok aplikujeme probiotické baktérie, najmä pri brehoch. Tam je teplejšie a tam sa lepšie darí siniciam,“ informoval Maršálek, ktorý túto unikátnu metódu čistenia uplatnil prvýkrát práve v Košiciach v roku 2015. Spočíva v tom, že látka vytvorí vrstvu, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam a tie bez neho následne uhynú. Túto ekologickú metódu aplikujú vo viacerých krajinách, okrem domovského Česka napríklad aj v Austrálii, Brazílii alebo Etiópii.

Monitorovanie kvality vody robí akreditované pracovisko – Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Už po prvej aplikácii špeciálnej látky v roku 2015 na základe nameraných hodnôt úrad skonštatoval, že počet buniek cyanobaktérií klesol a pohybuje sa na dolnej hranici odporúčanej koncentrácie. Kým v minulosti sa Košičania v tejto vodnej ploche kúpať nemohli, minulý rok už hygienici plávanie v jazere povolili. Za tri roky sa na čistenie použilo 308-tisíc eur, tento rok v rozpočte radnica vyčlenila ďalších 40-tisíc eur.

Košické jazero je vyhľadávanou rekreačnou lokalitou a vodná plocha je lákadlom nielen pre ľudí, ktorí si v ňom chcú zaplávať, ale aj pre rybárov. Maršálek apeluje práve na nich, aby ryby veľmi nezakrmovali, pretože sa tým zhorší kvalita vody.

Čo sú to sinice?

V prírodných kúpaliskách sa za vhodných podmienok môžu premnožiť cyanobaktérie (sinice). Sú na ne citlivé najmä deti. Cyanobaktérie (sinice) so schopnosťou tvoriť vodný kvet obsahujú látky, ktoré môžu u ľudí vyvolávať alergické reakcie, ako sú dýchacie ťažkosti, kožné vyrážky a zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí vody so sinicovými jedmi sa môžu u jednotlivcov prejaviť ich toxické účinky črevnými problémami, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami hlavy, kŕčmi svalstva. Veľkým rizikom pre deti je aj hranie sa s touto kašou, ktorá vysychá a rozprašuje sa vo vzduchu.

Ako zistiť, že vo vode sú sinice? Jednoducho. Stačí mať oči na stopkách. Všímajte si, či nie je voda príliš zakalená, nepriehľadná, či nevytvára penu alebo zelenú kašu. Ak áno, radšej do nej nechoďte. Odradiť by vás mala aj zapáchajúca naplavenina na plážach.

Zdroj: RUVZKE.SK

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #sinice #probiotické baktérie