Na kežmarské Hlavné námestie sa vráti fontána po 22 rokoch

Centrum Kežmarku onedlho bude atraktívnejšie a v horúcich dňoch sa budú môcť obyvatelia mesta osviežiť pri novej fontáne, ktorú momentálne budujú neďaleko radnice. Aj keď bude vyhotovená v modernom duchu, pri jej projektovaní sa bral ohľad na historickosť mesta.

04.07.2019 08:00
Kežmarok / fontána / Foto: ,
Výstavba fontány v Kežmarku.
debata

Kežmarčania aj návštevníci mesta sa dočkajú novej fontány po 22 rokoch. Tá pôvodná bola odstránená v roku 1997.

„Fontána v centre mesta bola v minulosti neďaleko radnice, kde v súčasnosti stojí najvyšší lampový stĺp. Sledovali sme verejnú požiadavku na vrátenie fontány do centra.

Keď sa vytvoril priestor v rámci výzvy z programu Interreg na získanie finančných prostriedkov, začali sme sa zaoberať vybudovaním vodného prvku podľa moderných trendov, ale s ohľadom na mestskú pamiatkovú zónu, aj s cieľom eliminácie negatívnych vplyvov zmeny klímy na mestské prostredie,“ uviedla Eva Kelbelová, vedúca oddelenia územného plánu, životného prostredia a stavebného poriadku.

Pre umiestnenie fontány pred radnicou hovorilo niekoľko faktorov.

„Pod zelenou plochou sa v suteréne radnice nachádza studňa, teda vodný zdroj, ktorý sa dá využiť na účely fontány a súčasne sa naskytla možnosť opraviť izoláciu stropu suterénu a revitalizovať priestor pred radnicou, kde je teraz pomerne málo kvalitná zeleň. Tým získame kvalitný priestor v rámci srdca námestia na krátky oddych,“ doplnila Kelbelová.

Vizualizácia novej fontány v Kežmarku. Foto: Reprofoto
Kežmarok / fontána / Vizualizácia novej fontány v Kežmarku.

Stavebné práce nebudú zahŕňať iba samotnú fontánu, ale dôjde k úprave celej zelenej plochy pred radnicou. Technológia bude zabudovaná v suteréne radnice, upravený bude jej strop, dláždené plochy, pribudne osvetlenie, lavičky, odpadkové koše, mobilná zeleň, stojan na bicykle, výtokový stojan na vodu a klietka hanby sa presunie smerom ku kinu Iskra.

S výstavbou fontány sa začalo v polovici mája a podľa zmluvy by mali byť stavebné práce ukončené do troch mesiacov. Vysúťažená cena je takmer 194-tisíc eur. Výstavba je podporená z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020 prostred­níctvom projektu Spája nás voda Nowy Targ – Kežmarok.

Radnica v Kežmarku plánuje v blízkosti fontány usporiadať aj výstavu historických fotografií. Oslovila preto obyvateľov mesta a vyzvala, že ak majú v archíve historické fotografie pôvodnej fontány, nech ich zapožičajú mestu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #Fontána