Pri hasení požiaru lesa pomáhajú hasičom lesníci aj ochranári

Hasičom z celého Slovenska, ktorí bojujú už tretí deň s požiarom lesa na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá v okrese Brezno, prišli dnes pri lokalizačných prácach pomáhať 30 dobrovoľníci z radov zamestnancov Lesov SR a dobrovoľníci zo Štátnej ochrany prírody. Pred šiestou hodinou ráno sústredili techniku pod požiarisko, aby mohli pokračovať v hasiacich prácach. Aj počas dnešného dňa budú leteckú podporu zo vzduchu poskytovať dva vrtuľníky Letky MV SR a Letky MO SR. Hasiči budú naďalej využívať dopravné vedenie napájané jazierkovým systémom a cisternovou technikou. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

09.07.2019 09:55 , aktualizované: 10.07.2019 12:06
debata (1)

Požiar lesa v katastri obce Bystrá sa dnes po 11:00 podarilo hasičom lokalizovať. „Naďalej pokračuje hasenie zo vzduchu aj na zemi. Hasiči tiež prekopávajú zhorenisko, aby nedošlo k vznieteniu podzemných skrytých ohnísk,“ konkretizovala Farkasová.

„Zásahová činnosť bola úspešná vďaka mimoriadnemu nasadeniu všetkých hasičov a efektívnemu rozmiestneniu síl a prostriedkov. Požiar bol hasený zo vzduchu dvoma vrtuľníkmi, ktoré na miesto zhodili takmer 100 000 litrov vody a tiež zo zeme vďaka vytvoreniu niekoľkokilome­trového hadicového vedenia. Pri udalosti zasahovalo viac ako 100 hasičov so 45 kusmi techniky,“ uvádza HaZZ.

Oheň zachvátil les v pásme nad kosodrevinou v pondelok (8. 7.) popoludní. Rozhorel sa na ploche zhruba päť hektárov.

„Z dôvodu, že sa požiar nachádza vo veľmi nedostupnom teréne, zvolil veliteľ zásahu dve taktiky hasenia. Príslušníci z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí sa bezpečne zlanili nad požiarisko z vrtuľníka, ktorý tam postupne spustil aj desať oto vakov a tri podvesné siete s prostriedkami a potrebným materiálom na hasenie. Oto vaky slúžia ako nádrže na hasenie požiaru v nedostupnom teréne. Hasičom sa zároveň podarilo vybudovať hadicové vedenie na dopravu vody na miesto požiaru. Pri jeho budovaní museli na viacerých miestach odstrániť popadané stromy z lesného chodníka,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #lesný požiar #Brezno