Jánošíkove dni sa opäť vydarili, padol aj rekord

Výborná muzika, spevy, tance, nabitý program, množstvo stánkov a všade veselí ľudia. To sú typické obrazy jedného z najmasovejších a najznámejších folklórnych festivalov na Slovensku. Jánošíkove dni v Terchovej už majú za sebou 57. ročník, ktorý prišiel s viacerými novinkami a prekonaním vlastného rekordu s heligónkami. Veľkým ťahákom bol tiež novootvorený dom Juraja Jánošíka v jeho rodnej osade u Jánošov.

04.08.2019 12:40 , aktualizované: 17:15
debata (23)

VIDEO: Pozrite si jedinečný konský vozový sprievod. Pätnásť gazdovských rodín z Terchovej a okolia predviedlo svojich vyzdobených tátošov s vozmi.

Video

Posledný deň otvoril obľúbené slávnosti konský vozový sprievod. Pätnásť gazdovských rodín z Terchovej a okolia už tradične predviedlo svojich vyzdobených tátošov s vozmi, nechýbali pri tom ani spievajúci muzikanti a traja samostatní jazdci. „Je to erbový program Jánošíkových dní, naša výkladná skriňa. Zhmotňuje vzťah gazdov a ich rodiny k otcovizni, dedičstvu, tradíciám, viere a kultúre,“ povedal šéfdramaturg podujatia Peter Cabadaj. Konské záprahy prešli v kolóne hlavným ťahom obcou, pričom ich obdivovali stovky ľudí. Furmani sa potom predstavili v areáli pod obrovskou sochou Juraja Jánošíka.

Už od prvého dňa slávností sa bolo na čo pozerať. Davy ľudí pritiahlo otvorenie festivalu spojené so sprístupnením symbolického Jánošíkovho domu s divadelným predstavením a vatrou.


VIDEO: Terchovskú atrakciu, ktorá vám priblíži život nášho legendárneho zbojníka, nájdete v osade u Jánošov.

Video

„Jeho skutočný rodný dom už neexistuje, ale tento symbolický je len kúsok od miesta, kde stál. V tridsiatych rokoch minulého storočia ho lokalizoval maliar Martin Benka, ktorý tam podnikol archeologický výskum,“ vysvetlil Cabadaj. V symbolickom dome v osade u Jánošov vraj ľudia nájdu všetko o rodine nášho populárneho zbojníka. Dozvedia sa zaujímavosti o jeho súrodencoch či rodičoch, ktoré doteraz nemali odkiaľ čerpať. „Záujem o túto novinku je obrovský,“ podotkol šéfdramaturg. Celková návštevnosť slávností bola podľa neho vysoká. Menej ľudí ako vlani, keď prišlo až 80-tisíc návštevníkov, určite nebolo. „Terchovú nenafúkneme, takže takéto rekordy nás už prestali baviť,“ zasmial sa. Vzápätí sa však pochválil iným rekordom. „V sobotu večer sme prekonali jeden vlastný – v najväčšom počte spoločne hrajúcich heligonkárov na jednom pódiu. Pred troma rokmi ich bolo 227 a teraz až 335,“ povedal.

Cabadaj tvrdí, že tohtoročné Jánošíkove dni boli vydarené po všetkých stránkach. Nevyskytol sa žiadny programový, technický či organizačný problém. „Nad naše očakávania dopadli aj náročné programové celky, čo nás teší, lebo všetko malo svoju kvalitu, úroveň aj atmosféru,“ myslí si. Nič vraj nepokazilo ani počasie. „Občas zapršalo, ale nešlo o nič dramatické. V minulosti sme tu zažili iné dažde,“ podotkol.

Celé podujatie vyvrcholilo záverečným galaprogramom, na ktorom vystúpili najlepšie súbory z kraja. Organizátori počas neho ocenili aj dvoch jubilantov. Prvým je folklórny súbor Stavbár, ktorý oslavuje šesťdesiat rokov, druhým primáš ľudovej hudby Ďatelinka Ondrej Molota. Ten dovŕšil krásnych sedemdesiat rokov.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Jánošíkove dni