Policajti v Prešove zasahovali pre vývoz odpadu z výstavby tunela do lesov

Policajti odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Prešove spoločne so znalcami vykonávali od skorých ranných hodín obhliadku miesta v súvislosti s navážaním odpadu z výstavby tunela do mestských lesov.

20.08.2019 13:58 , aktualizované: 17:15
debata (3)

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Prešove vykonávali vyšetrovanie vo veci zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi, informuje polícia na sociálnej sieti.

„Do tejto akcie je nasadených vyše 30 policajtov, rôzna policajná technika či najmodernejšia technika zo strany znalca, pričom obhliadka sa vykonáva na úseku prevyšujúcom 15 kilometrov,“ uviedli ďalej policajti.

Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.

Vývoz rúbaniny je v súlade s povoleniami, tvrdí NDS

Na úpravy lesných ciest rúbaninou z tunela Prešov má zhotoviteľ stavby povolenie mesta Prešov. Rovnako na budovanie násypov stavby na západnom portáli tunela. Všetky práce sú realizované na základe právoplatného rozhodnutia Okresného úradu v Prešove, odboru starostlivosti o životné prostredie. V reakcii na utorňajší policajný zásah v prípade envirokriminality, konkrétne neoprávneného nakladania s odpadmi, to uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.

Michalová uviedla, že všetky výsledky skúšok a rozborov vykonané certifikovanými akreditovanými laboratóriami preukazujú environmentálnu bezchybnosť predmetného materiálu.

„Prírodný materiál pochádza priamo z územia, kam sa vyváža. NDS ako investor vždy hľadá najlepšie riešenie z pohľadu vplyvov na životné prostredie. Ide o synergický efekt, keď prebytok materiálu zo stavby má druhotné využitie na potreby mesta Prešov a zároveň dochádza k finančnej úspore na stavbe. Vývoz výrubu do lesa bol dočasne pozastavený, aktuálne sa opätovne vyváža výrub z tunela do mestských lesov mesta Prešov, keďže už pominuli dôvody jeho zákazu. Mesto Prešov v zastúpení Technických služieb mesta Prešov už má všetky potrebné doklady ku skládkovaniu výrubu z tunela,“ skonštatovala hovorkyňa NDS.

Cieľom vývozu rúbaniny z tunela Prešov do mestských lesov je podľa Michalovej skultivovať plochy zarastené náletovými drevinami, ich vyrovnanie a sprístupnenie, a tým vytvorenie podmienok na tvorbu rekreačného priestoru. „Momentálne vyvezený materiál je podložím a cesty prejdú rekultiváciou a povrchovou úpravou,“ uviedla Michalová.

V pozore aj envirorezort

Situáciou sa podľa hovorcu envirorezortu Tomáša Ferenčáka okamžite začali zaoberať inšpektori životného prostredia a v súčasnosti poskytujú súčinnosť polícii. „Preto ju nemôžeme bližšie komentovať,“ uviedol Ferenčák.

„Vo všeobecnosti však možno povedať, že ministerstvo životného prostredia posledné tri roky presadzuje legislatívne sprísnenia postihov a posilňuje činnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia. V spolupráci s ministerstvom vnútra a spravodlivosti sa podieľalo aj na spustení a činnosti samotnej enviropolície,“ dodal Ferenčák.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #odpad #Prešov