Zariadenie pre seniorov Steffi odmieta páchanie trestnej činnosti na klientoch

Tvrdenia nezaradených poslancov Natálie Blahovej a Jozefa Rajtára o konaní neprávostí na klientoch Zariadenia pre seniorov Penzión Steffi v bratislavskom Ružinove sú tendenčné a amorálne. Vyhlásila to štatutárna zástupkyňa občianskeho združenia Evito Oľga Fedorková, ktorá zariadenie prevádzkuje.

29.10.2019 15:54 , aktualizované: 30.10.2019 18:33
debata (17)

Nezaradení poslanci parlamentu Jozef Rajtár a Natália Blahová upozornili na prípady okrádania a páchania neprávostí na ľuďoch v Zariadení pre seniorov Penzión Steffi v bratislavskom Ružinove. Poslanci uviedli, že väčšinu podozrení v tomto zariadení potvrdili aj štátne orgány vrátane ministerstva práce.

Vedenie zariadenia však vyjadrenia poslancov odmieta a uviedlo, že nimi pobúrili klientov a ich rodiny, ale aj pracovníkov v zariadení. „Registrácia nášho občianskeho združenia Evito v Nitrianskom samosprávnom kraji sa uskutočnila v roku 2014 v súlade s ustanovením zákona o sociálnych službách a o živnostenskom podnikaní, a to podľa sídla právnickej osoby, a nie podľa miesta prevádzky sociálneho zariadenia, ktorým je Bratislava. Vyjadrenie komisárky Zuzany Stavrovskej o netransparen­tnosti našej registrácie, ktoré citovali poslanci na tlačovej besede, vyplýva z neznalosti platnej legislatívy,“ tvrdí Fedorková.

V súvislosti s vyjadreniami poslancov o páchaní trestnej činnosti na klientoch Fedorková uviedla, že platí prezumpcia neviny. „Vinu je treba najprv preukázať na základe faktov a dôkazov, v opačnom prípade platí, že dotyčné osoby, ktoré hlásia tieto nepravdy a lži, môžu byť vystavené trestnému stíhaniu. Vyjadrenia obidvoch poslancov považujeme za amorálne, tendenčné a poburujúce a dôrazne sa od nich dištancujeme,“ uviedla Fedorková.

Tiež upozornila na to, že klienti zariadenia sú zaradení v šiestom stupni odkázanosti. „To úzko súvisí aj s udržiavaním osobnej hygieny, čistotou vlastného oblečenia, poriadkom na izbách, v jedálni, na záhrade. Všetky tieto úkony zabezpečujú predovšetkým naši opatrovatelia a upratovačka, ktorá je zdravotne znevýhodnená, preto aj pracovníci s vysokoškolským vzdelaním čistia zašpinené WC a tak sa snažíme udržať každý deň čistotu a poriadok,“ priblížila Fedorková.

Potvrdila zároveň, že v súčasnosti v zariadení vykonáva kontrolu rezort práce, inšpektorát práce, ako aj sociálny odbor Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Neskúmame, z akého podnetu prišli, my sme povinní tieto kontroly strpieť. Zatiaľ nebola ukončená žiadna kontrola, ani sme neplatili pokuty, ale, samozrejme, sme na zistené nedostatky reagovali opatreniami, ktoré sme aj splnili, alebo ich ešte plníme,“ tvrdí Fedorková s tým, že minulý týždeň bola v zariadení aj kontrola z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. „Nedala nám žiadnu pokutu, ale, naopak, dopadla výborne, o čom svedčí zápis. Vyhlásenie pani Blahovej, že aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zistil vážne pochybenia v našom zariadení, sa nezakladá na pravde, pretože sa v zariadení neposkytuje zdravotná starostlivosť, túto pre klientov sprostredkujeme cez praktického lekára, odborných lekárov-špecialistov a cez agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti Harris,“ dodala Fedorková.

Poslancov na praktiky v bratislavskom zariadení upozornila exzamestnankyňa. Rajtár uviedol, že za bratislavským zariadením pre seniorov má byť Štěpánka Mádlová, známa z kauzy Privilégium. "Je to dobrá známa exministerky Viery Tomanovej.

Spolu s ňou tunelovala eurofondy, za čo bola právoplatne odsúdená, neskôr dostala amnestiu. Dnes vedie so svojimi dcérami Penzión Steffi občianskeho združenia Evito. Inak povedané, Smer-SD si svojich ľudí podrží za každých okolností. Aj keby išlo o páchanie neprávostí na bezbranných ľuďoch. Takto Smer ochraňuje sociálny štát," podotkol Rajtár.

Podozrenia mali potvrdiť štátne orgány

Väčšinu z podozrení, ktoré mala bývalá zamestnankyňa zariadenia, však podľa Blahovej slov potvrdili štátne orgány. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva zistil viaceré významné hygienické nedostatky a začal proti zariadeniu správne konanie. Inšpektorát práce konštatoval závažné porušenia Zákonníka práce.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rovnako konštatoval pochybenia. Ministerstvo práce po kontrole v zariadení vypracovalo protokol o výsledku dohľadu nad poskytovaním sociálnych služieb, obsahuje 79 nálezov, porušenie troch článkov Ústavy SR, 17 porušení zákona o sociálnych službách, päť porušení Občianskeho zákonníka, porušenie zákona o sociálnej práci, porušenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby, cenníka, prevádzkového poriadku. Tieto nálezy považuje ministerstvo za správne delikty," vymenovala Blahová.

Aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská konštatovala, že registrácia zariadenia je netransparentná, pretože je zaregistrované pod Nitrianskym krajom a prevádzkujú ho iba v Bratislave. „Klienti sú uzamknutí, špina bola na dvore aj vnútri zariadenia. Bolo bariérové a klienti boli de facto izolovaní na poschodí domu,“ upozornila na to Blahová.

Tiež má v zariadení dochádzať k okrádaniu klientov, zlému uskladneniu potravín, podávaniu psychofarmatík a klienti mali dostávať nutrične nevyváženú stravu, hoci mali dodržiavať diétu. Dochádzať malo aj k podozrivým prevodom majetku klientov.

„Potraviny boli spolu so psími granulami uskladnené vo vyhriatej garáži. Nebola zabezpečená ochrana súkromia pri úkonoch intímnej hygieny v zariadení. Za rok tam zomrelo 11 klientov, čo predstavuje tretinu všetkých klientov. Aj komisárka konštatovala, že našla neštandardné prevody majetkov klientov,“ vymenovala Blahová s tým, že je neuveriteľné, že Nitriansky kraj nebol oboznámený s týmito závažnými podozreniami z páchania trestných činov, ani informovaný o nálezoch ministerstva, hygieny, Inšpektorátu práce.

„Predpokladáme, že v tom mohol byť zámer. Možno ministerstva, možno samotného ministra práce Jána Richtera (Smer) neinformovať o katastrofálnom stave zariadenia z dôvodu, že ide opäť o ‚našich ľudí‘. Je nemysliteľné, aby uprostred civilizovanej krajiny existovali zariadenia, ktoré páchajú neprávosti na slabých, chorých a starších ľuďoch,“ myslí si Blahová.

Zariadenia pre seniorov čakajú kontroly

Poslanci upozornili na to, že počas roka sa vykoná v zariadeniach pre seniorov na Slovensku priemerne len osem kontrol. „To je vzhľadom na takmer 800 sledovaných zariadení alarmujúce. Kontrolné kompetencie sú nejasne definované. Starostlivosť o seniorov je prakticky bez kontroly. Nikto sa necíti byť za tento stav zodpovedný,“ vyhlásila Blahová.

Poslanci preto žiadajú rezort práce o prešetrenie stavu týchto zariadení. „Je ich približne 800 a ministerstvo reálne nevie, v akom sú stave. Či sú v podobnom ako toto zariadenie. Žiadame zrušenie tohto zariadenia, to musí zariadiť nitriansky VÚC, primerané vyšetrenie týchto závažných trestných činov a vyvodenie zodpovednosti za daný stav zo strany ministerstva práce a ministra Richtera, ktorý už zlyhal v kauze Čistý deň. Zdá sa, že katastrofálny stav aj v iných zariadeniach sa naďalej opakuje,“ dodal Rajtár.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Penzión Steffi