Alžbeta rozdala časť majetku, bude patrónkou Košíc

Svätá Alžbeta Uhorská bude od 17. novembra patrónkou Košíc. Je známa ako patrónka žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov či charitatívnych organizácií.

05.11.2019 06:00
debata
Od 17. novembra bude svätá Alžbeta, ktorá rozdala časť svojho majetku, patrónkou nielen košického Dómu, ale aj samotného mesta. Pozrite si video.
Video

Myšlienku iniciovala radnica, ktorá takto chcela zdôrazniť, že Košice sú v tomto roku Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Návrh potvrdil Vatikán.

„Svätá Alžbeta Uhorská je spätá s mestom od stredoveku. V histórii mesta sme naďabili na pečať z 13. storočia, na ktorej je vyobrazená. Je síce patrónkou Dómu, nikdy nebola vyhlásená za patrónku mesta,“ vysvetlil primátor Jaroslav Polaček. Myslí si, že vyhlásenie patrónky môže pozitívne ovplyvniť činnosť a pôsobenie dobrovoľníkov v meste, nielen počas roka Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva, ale aj do budúcnosti.

Návrh na vyhlásenie schválili poslanci mestského zastupiteľstva 11. apríla tohto roku, aby sa požiadavkou mohla zaoberať košická arcidiecéza. Návrh odobril arcibiskup Bernard Bober, ktorý požiadal vatikánsku Kongregáciu pre Boží kult a disciplínu o rozhodnutie.

„Odpoveď sme získali 18. októbra. Kongregácia v dekréte potvrdila, že svätá Alžbeta Uhorská je nebeskou patrónkou Košíc,“ uviedol Bober, ktorý požiadavku mesta uvítal. „Vždy som to tak bral, že nie je len patrónkou Dómu sv. Alžbety, ale aj Košíc. Bola prvou známou dobrovoľníčkou, ktorá nemyslela iba na život svojej rodiny, ale venovala sa aj ľuďom na periférii,“ doplnil Bober.

V piatok 15. novembra sa uskutoční dobročinná akcia Polievka svätej Alžbety. „Vydávaná bude pred katedrálou na Alžbetinej ulici a výťažok bude určený pre ľudí bez domova. Zároveň ľudia môžu priniesť potraviny a pomôcť aj týmto spôsobom,“ spresnila námestníčka primátora Lucia Gurbaľová.

Svätá Alžbeta Uhorská, dcéra uhorského kráľa Ondreja II., sa narodila v roku 1207. Užívala síce kniežací majetok, no nie pre seba, ale pre chudobných a chorých. Časti majetku zo svojho dedičského podielu po smrti svojho manžela, grófa Ľudovíta IV., sa vzdala v prospech nemocnice sv. Františka z Assisi v Marburgu, kde až do svojej smrti slúžila chorým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Patrónka #svätá Alžbeta Uhorská