Dobrovoľníci upratovali brehy Hornádu v Raji

Slovenský raj sa premenil na obrovské smetisko, no vďaka dobrovoľníkom sa v sobotu vyčistili brehy Hornádu v dĺžke približne 15 kilometrov v tomto chránenom parku. Na brigádu prišla viac ako stovka ľudí, ktorí čistili neporiadok v úsekoch Hrabušické Mýto – Hrdlo Hornádu, Hrdlo Hornádu – Prielom vrchná časť, Letanovský Mlyn - Čingov a Smižanska Maša.

01.12.2019 19:19
slovenský raj, hornád, smeti, dobrovoľník. rieka Foto: ,
Slovenský raj sa premenil na obrovské smetisko, no vďaka dobrovoľníkom sa vyčistili brehy Hornádu v dĺžke približne 15 kilometrov.
debata (35)

Ešte v piatok sa uskutočnilo rozoberanie hrádzí z naplaveného dreva a odpadu. To mali na starosti dobrovoľní hasiči z Letanoviec, Hôrky a Mlynice a Smižian, ako aj Horská záchranná služba Slovenský raj a Správa Národného parku (NP) Slovenský raj.

Stretnutie dobrovoľníkov v Letanovskom Mlyne bolo v sobotu pri kartuziánskom moste nad riekou Hornád. Na brigádu na toto miesto prišlo zhruba 25 ľudí. Postupne zbierali odpadky z brehu, niektorí si priniesli aj rybárske čižmy. Zbierali prevažne plastové fľaše, hliníkové plechovky a ďalší neporiadok hádzali do pripravených vriec priamo z rieky.

„Odpad v Hornáde v Slovenskom raji je dlhoročný problém, takže pravidelne robíme poriadok na jar a na jeseň v spolupráci s vodákmi, dobrovoľníkmi a horskou službou. Tento rok je však mimoriadne extrémna situácia. Nepamätám si také množstvo odpadu, nič také tu predtým nebolo,“ poznamenal Peter Olekšák zo Správy NP Slovenský raj. Pripisuje to počasiu, pretože intenzívne pršalo a bola extrémna voda. Zdvihla sa hladina Hornádu, na niektorých miestach sa vyliala z koryta a odpadky sa zachytili o kríky a stromy.

„Ten odpad už bol nahromadený v obciach a osadách nad národným parkom a veľká voda ho zobrala z brehov. Čo neskončilo v Slovenskom raji, putovalo po prúde ďalej a cieľovou stanicou, pokiaľ tento odpad nenarazí na nejaké prekážky, je vodná nádrž Ružín,“ konštatoval Olekšák. Odpad teda nie je od turistov, aj keď na chodníčkoch sa dajú nájsť odhodené tégliky od paštét, mikroténové vrecká či cigaretové ohorky, a to v lokalite, ktorá je v najprísnejšom stupni ochrany.

Dobrovoľníci na začiatku dostali pokyny a vrecia a pustili sa do práce. Už počas prvej hodiny naplnili sedem vriec a vo vozíku, kde sa sústreďoval odpad, aby ho potom mohli ochranári odviesť, skončil aj starý koberec, pneumatika z bicykla či železná konštrukcia.

„Dozvedel som sa o brigáde prostredníctvom sociálnej siete. Aj keď žijem a pracujem v Martine, narodil som sa v Spišskej Novej Vsi, tak som sa rozhodol, že prídem pomôcť. Nečakal som až taký neporiadok,“ povedal jeden z dobrovoľníkov. Nebol jediný, ktorý prišiel z ďaleka. Pomôcť do Slovenského raja prišli aj ľudia z Košíc, Prešova či Rožňavy.

„Našli sme plno plastových fliaš, ale aj množstvo igelitových tašiek a plechoviek. Nie sme prvýkrát na takejto brigáde, okrem dobrého pocitu si urobíme aj prechádzku a máme čas sa aj porozprávať,“ uviedli tri stredoškoláčky s poloplnými vrecami v rukách.

„Čistíme celý prielom Hornádu, od hrdla po Smižiansku Mašu, a tiež meandre. Celý úsek má asi 15 kilometrov. Okrem našich zamestnancov prišli aj dnes dobrovoľní hasiči, ktorí pre brigádnikov pripravili aj teplý čaj, do čistenia sa zapojili aj členovia klubu slovenských turistov a v smižianskom katastri to realizuje samotná obec. Na celom úseku odpratáva neporiadok zhruba 100 dobrovoľníkov,“ uviedol Olekšák.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #Hornád #smetisko