V najvyšších polohách Tatier a Malej Fatry je malé lavínové nebezpečenstvo

Dnes ráno bolo na horách jasno, miestami polooblačno. Ako informuje Horská záchranná služba na svojej stránke, od západu bude vo vyšších polohách prúdiť teplý vzduch. Celková výška snehu je variabilná, do 1 800 m je v priemere 10 až 25 cm a vo Vysokých Tatrách nad 2 100 m dosahuje 20 až 75 cm.

05.12.2019 10:31
debata (1)

Vďaka vetru je sneh nerovnomerne rozložený aj priestorovo. Na záveterných, najmä na severovýchodných, východných, juhovýchodných a južných miestach je nový sneh uložený vo forme doskového snehu, snehových vankúšov a prevejov. Sneh sa vplyvom kladných teplôt bude meniť na mokrý až kašovitý. V najvyšších polohách a na severe môže ostať suchý.

V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry je malé lavínové nebezpečenstvo. Vo vysokohorských žľaboch a muldách, najmä východných, juhovýchodných a južných expozícií sú na staršom snehu naviate snehové dosky a vankúše s výškou snehu od 20 do 60 cm. Uvoľnenie doskovej lavíny je v strmom až extrémnom teréne spomenutých orientácií možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne, viaže sa najmä na záveterné strmé východné a juhovýchodné svahy a žľaby, na ktorých je 15 – 30 cm previateho snehu.

Dnes sa očakáva výrazné oteplenie, hlavne v stredných a vysokých polohách sa môžu na južných svahoch popoludní vyskytnúť spontánne mokré lavíny. V Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre je vzhľadom na nedostatok snehu riziko lavín minimálne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #malá fatra #lavínové nebezpečenstvo