Banská Štiavnica žije príbehom Maríny

Andrej Sládkovič a jeho milovaná Marína by tento rok oslávili dvesto rokov, obaja sa narodili v roku 1820.

14.02.2020 06:00
debata
VIDEO: Pozrite si, ako mesto Banská Štiavnica žije príbehom lásky Maríny a Andreja Sládkoviča
Video

V meste, kde sa odohrávala ich veľká láska, spustili celoročný projekt, ktorý má Banskú Štiavnicu dostať na celosvetovú mapu najzaľúbenejších miest, akými sú Verona či Paríž. O tom, že ide o pútnické miesto zaľúbených, už informujú aj dopravné značky osadené na troch prístupových cestách.

S hlavnými aktérmi známeho príbehu lásky sa v Štiavnici a okolí môžu turisti stretávať prostredníctvom nádherných veršov z diela Marína. Tie sa z knižky dostanú na miesta, kde na ne natrafia všetci, napríklad budú vyrezané na desiatkach lavičiek.

Na romantický príbeh upozorní ďalších dvadsať miest súvisiacich s dojímavou láskou Maríny a Sládkoviča. „Sú to lokality, ktoré obidvaja fyzicky navštevovali. Na Trojičnom námestí je to lýceum, kde básnik študoval, alebo dom, v ktorom jeho múza prežila väčšinu svojho života. V ňom sa dnes nachádza zážitková expozícia s bankou lásky,“ hovorí iniciátor projektu Igor Brossmann.

Ďalšie miesta spojené so zaľúbencami sú evanjelický kostol, v ktorom sa Marína vydávala a dodnes sa v ňom nachádza látka z jej svadobného rúcha či cintorín, kde je pochovaná. Romantické zákutia, ktorými sa nepochybne spolu prechádzali, možno nájsť aj vo veršoch priamo v knižke. Ako veľká inšpirácia pri ich písaní básnikovi poslúžil tiež vrch Sitno – ani ten nebude chýbať v rámci vyznačených zón.

Pre tých, ktorí pred múzeami a prírodou uprednostňujú kaviarne s reštauráciami, pripravili organizátori mestskú hru. Zapojené sú do nej rôzne podniky, v ktorých nájdu ľúbostný produkt – pizzu v tvare srdiečka, zaľúbený apartmán či Sládkovičovu kyslú polievku. Tento rok chystajú tiež prvý festival ľúbosti a krásy, ktorý sa uskutoční v júni.

Brossmann pripomenul, že v porovnaní s príbehom Rómea a Júlie sa ten v Štiavnici skutočne odohral. Vznikla z neho najdlhšia ľúbostná báseň na svete – má 2 900 veršov a takmer stotisíc znakov. Prvý raz vyšla knižne v roku 1846 a od roku 2017 je zapísaná ako svetový rekord vo World Record Academy. „Veríme, že po čase Štiavnica predbehne Veronu, ktorá je momentálne považovaná za najzaľúbenejšie mesto sveta. Na rozdiel od Júlie totiž naša Marína naozaj existovala,“ povedal Brossmann s tým, že za prvé dva roky navštívilo ich expozíciu zhruba 50-tisíc turistov z celého sveta. Prichádzali z Indie, Austrálie, Kanady, Ameriky a celej Európy.

Príbeh lásky

Predlohou najdlhšej ľúbostnej básne bola nešťastná láska Andreja Sládkoviča (1820–1872) k Márii Pišlovej (1820–1899). Zamiloval sa do nej v roku 1839, keďže však nevládal platiť za svoje štúdiá, musel odísť zo Štiavnice a živiť sa ako pomocný učiteľ. Po čase sa vrátil za Máriou, s ktorou si vraj pred odchodom aj vymenili zlaté prstienky ako sľub lásky. Keď však zomrel Máriin otec a Pišlovci sa dostali do finančnej núdze, matka donútila dcéru, aby sa vydala za bohatého pernikára. Tak sa Sládkovičova láska nedočkala naplnenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Andrej Sládkovič