Bojnickú zoo otvoria vo štvrtok, pre vtáčiu chrípku prišla o viac ako 50 vtákov

Národná zoologická záhrada v Bojniciach ostala zatvorená na 40 dní po tom, ako tam veterinári koncom januára tohto roka potvrdili výskyt aviárnej influenzy. Informoval o tom v stredu hovorca zoo Jaroslav Slašťan.

04.03.2020 17:04
debata

Na území Národnej zoo Bojnice počas celej karantény platil sprísnený prevádzkový režim z dôvodu biologickej bezpečnosti chovu vtákov a ochrany pracovníkov prichádzajúcich s nimi do styku. „Precíznosť a dôslednosť série opatrení a zabezpečení, ktoré sme po zistení vírusu v zoo vykonali, zamedzili ďalšiemu rozšíreniu tohto vírusového ochorenia a ochránili pred nákazou ďalšie tu chované druhy vtákov,“ zhodnotil hlavný zoológ Branislav Tám.

Počet vtákov v bojnickej zoo sa po výskyte vtáčej chrípky a následných preventívnych opatreniach znížil o 54 jedincov, z toho 11 uhynulo a 43 preventívne utratili. „Z chovateľského hľadiska je najväčšou stratou celá chovná skupina lyžičiarov bielych, kde Národná zoo Bojnice prišla tak o odchovy, ako aj o chovné páry. Za veľkú stratu považujeme taktiež samicu vzácneho pelikána ružového,“ ozrejmil Slašťan.

Národná zoo je v súčasnosti zapojená do 33 chovných programov a návštevníci tam môžu vidieť viac ako 2700 jedincov 360 druhov zvierat, z toho až 159 vtáčích druhov. „Našu kolekciu zvierat budeme priebežne dopĺňať a rozširovať o exotické, vzácne a návštevnícky atraktívne druhy. Teší nás, že opäť otvárame naše brány a naše expozície sprístupníme verejnosti,“ dodal Tám.

Bojnická zoologická záhrada je najstaršou a najnavštevovanejšou zoo na Slovensku. Jej zriaďovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR. Počas svojho fungovania zostala zatvorená pre verejnosť po prvý raz.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo Bojnice