Pes dohrýzol chlapca, ktorý chcel vraj kradnúť

Belgický ovčiak pohrýzol šesťročného Dominika v osade Pod Kortínou v Žiari nad Hronom. Chlapec je v martinskej nemocnici a podľa našich informácií ho lekári udržiavajú v umelom spánku.

05.03.2020 12:41
debata (89)

Incident sa stal v stredu popoludní. Podľa svedkov z osady pes preskočil plot a tak sa dostal k chlapcovi. Dušan Kováč, správca žiarskeho útulku, kde je momentálne pes umiestnený, však hovorí, že má iné informácie. "Malo sa to stať tak, že dieťa chcelo kradnúť a preliezlo plot. Pes si len chránil svoje územie na pozemku svojho majiteľa. Prirodzene teda zaútočil na votrelca,“ vysvetľuje. Ak sa to odohralo takto, podľa neho ide o bežnú reakciu každého normálneho psa.

VIDEO: Vyjadrenie správcu žiarskeho útulku.
Video

Polícia už začala trestné stíhanie za prečin ublíženia na zdraví. „V osade Pod Kortínou v Žiari nad Hronom došlo k napadnutiu, za doposiaľ nezistených okolností, šesťročného chlapca,“ potvrdila banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. „Pes dieťa pohrýzol na viacerých častiach tela. Vrtuľníkom ho previezli do martinskej nemocnice,“ doplnila s tým, že prípad je v štádiu vyšetrovania.

Na miesto boli privolaní aj žiarski mestskí policajti. „Nešlo o túlavého jedinca. Jeho majiteľ v tej lokalite chová v kotercoch viacerých psov,“ povedal hovorca mesta Martin Baláž. Ako sa útočiace zviera mohlo dostať k chlapcovi, nevie. „Aktuálne je pes v karanténnej stanici, kde ho v sprievode majiteľa odviezla hliadka mestskej polície. Nebol totiž očkovaný,“ vysvetlil Baláž.

Kováč psa pravidelne sleduje. „Keď som sa na neho išiel pozrieť, priateľsky krútil chvostom. Nejavil žiadne známky agresie či neprirodzeného správania, cez mrežu som ho hladkal. Je úplne v pohode,“ podotkol Kováč.

Momentálne čakajú na veterinára, ktorý psovi v prítomnosti policajtov odoberie vzorku krvi. Tá pôjde na rozbor, či náhodou nemá nejakú infekciu. „V karanténe by mal zostať tridsať dní. Ak bude všetko v poriadku, a v súvislosti s chlapcom nenastanú komplikácie v rámci prípadnej infekcie zo zranení spôsobené psom, majiteľ si ho bude môcť zobrať,“ objasnil Kováč. Univerzitná nemocnica Martin potvrdila, že chlapec je hospitalizovaný na tamojšej klinike detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny. Podľa našich informácií ho udržiavajú v umelom spánku.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #osada #pes #Žiar nad Hronom #útok psa