Košický súd rozhodol v prospech obete razie v Moldave nad Bodvou

Razia sa stala v roku 2013. Po takmer dvoch rokoch súdneho procesu s L.H. pre krivé obvinenie policajta, zasahujúceho počas razie, sudca Okresného súdu Košice I rozhodol zastaviť stíhanie.

05.03.2020 15:55
debata

Ako informovala Lýdia Šuchová z občianskeho združenia Equity, sudca sa stotožnil s argumentáciou obhajoby a Krajského súdu v Košiciach, ktoré okresný súd upozornili na závažné porušenia práv obžalovaného.

Podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej súd v odôvodnení rozhodnutia zohľadnil viaceré porušenia práv, ktoré boli zrejmé na jednotlivých pojednávaniach. Tých sa Kancelária verejného ochrancu práv pravidelne zúčastňovala.

Sudca Okresného súdu Košice I. zastavil trestné stíhanie L.H., pretože „vyšla najavo mimo hlavného pojednávania okolnosť odôvodňujúca zastavenie trestného stíhania“. Ak prokurátor voči rozhodnutiu sudcu nepodá sťažnosť, L.H. bude čoskoro právoplatne zbavený viny za krivé obvinenie zasahujúceho policajta.

„Od začiatku sme upozorňovali na množstvo závažných rozporov v postupe vyšetrovateľov. Obhajoba opakovane upozorňovala na jazykovú bariéru a porušovanie základného práva poškodených a neskôr aj obvinených na tlmočníka, ako aj dokumentáciu v jazyku, ktorému zbití rozumejú. Súd nám dal teraz za pravdu, zároveň skonštatoval, že samotný skutok v obžalobe bol uvedený nesprávne, a tiež, že dôkazy, ktoré predložila obžaloba, majú charakter nepriamych nejednoznačných dôkazov,“ uviedla Šuchová. Združenie Equity od začiatku stojí pri zbitých obyvateľoch z Budulovskej ulice v Moldave nad Bodvou.

Vývoj prípadu razie v Moldave nad Bodvou neustále sleduje aj Kancelária verejného ochrancu práv. „Verím, že právo na spravodlivý proces bude zohľadnené v konaniach so všetkými obeťami, ktoré boli obvinené a obžalované z krivých výpovedí,“ podotkla Patakyová. Šuchová verí, že uspejú aj s dvomi sťažnosťami na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. „Okrem týchto nezákonných konaní došlo k porušeniu práv poškodených obyvateľov z Moldavy nad Bodvou samotnou policajnou raziou. Tá sa nikdy v demokratickom a právnom štáte nemala udiať. Bola by to pomyselná bodka za skrivodlivosťou, ktorú na nich neprávom napáchali politici a im podriadený štátny aparát,“ dodala.

Policajná razia sa uskutočnila v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou a v obci Drienovec ešte 19. júna 2013. Po razii bolo podaných niekoľko trestných oznámení, ktorých predmetom boli podozrenia z neprimeraného použitia donucovacích prostriedkov, neoprávnených vstupov do obydlia a bezdôvodného ničenia majetku dotknutých osôb. V roku 2016 vyšetrovateľ zastavil všetky trestné stíhania a následne bolo proti miestnym Rómom vznesené obvinenie pre prečin krivého obvinenia. Prečinu sa údajne dopustili tým, že krivo obvinili príslušníkov Policajného zboru z fyzického násilia.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Moldava nad Bodvou