BSK uzatvoril pre koronavírus druhú strednú školu

Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici v Bratislave bude zatvorená do 15. marca. Informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

06.03.2020 13:34 , aktualizované: 19:12
debata

„Dôvodom sú preventívne opatrenia pre koronavírus. Vzniklo totiž podozrenie, že jeden zo žiakov mohol prísť do kontaktu s nakazeným človekom,“ poznamenala Forman s tým, že o ďalšom postupe rozhodne škola na základe výsledkov testov spolu s krajom a regionálnym hygienikom.

Košice pre koronavírus zaviedli ďalšie opatrenia

Ako informuje na svojej webovej stránke, mesto pozastavilo pracovné návštevy a pripravuje sa aj na prípad, že na Slovensku dôjde k vyhláseniu mimoriadnej situácie.

Opatrenia sa budú týkať nielen magistrátu, ale aj škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta alebo mestských podnikov. Mesto zároveň spúšťa informačnú kampaň s pokynmi pre správnu a dôkladnú prevenciu pred chrípkovými ochoreniami.

„Na pondelok (9. 3) zvolalo vedenie mesta Košice operatívne stretnutie odborných pracovníkov referátu civilnej ochrany, referátu školstva a riaditeľov školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V priebehu budúceho týždňa sa pod gesciou regionálneho úradu verejného zdravotníctva uskutočnia ďalšie dve školenia pre zamestnancov škôl, na ktoré budú pozvaní aj zamestnanci ostatných školských zariadení,“ uvádza s tým, že primátor Jaroslav Polaček bude v pondelok (9. 3.) o ďalšom postupe hovoriť aj s regionálnou hygieničkou Úradu verejného zdravotníctva SR.

Mesto Košice zároveň vyzýva na dodržiavanie pokynov ministerstva školstva súvisiacich s prevenciou pred šírením nákazy na všetkých druhoch škôl. „V prípade, že sa ich žiaci, pedagógovia alebo ďalší zamestnanci vrátili, respektíve prídu z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav,“ vysvetľuje s tým, že v prípade, ak sa u ktorejkoľvek tejto osoby objavia počas uvedenej doby symptómy ako zvýšená teplota, kašeľ či bolesti v hrdle, musí zostať doma a lekára kontaktovať telefonicky. Pripomína, že v súvislosti s aktuálnou situáciou na svojej webo

Polícia bude v Bratislave informovať vodičov aj v piatok

Informačná kampaň o koronavíruse sa koná v piatok aj na hraničných priechodoch na území Bratislavského kraja. Policajti budú v okolí hraníc zastavovať vodičov a informovať ich o postupe v prípade podozrenia na koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Veronika Slamková. Informačná kampaň sa v piatok koná približne od 16.00 h na vybraných hraničných priechodoch.

„Našou snahou bude osloviť čo najviac vodičov, ako aj pasažierov motorových vozidiel, ktoré budú vstupovať na územie SR, a poskytnúť im informácie, ako postupovať v prípade podozrenia na koronavírus,“ uvádza polícia. KR PZ v Bratislave v tejto súvislosti upozorňuje na prípadné zdržanie na cestách.

Koronavírus sa u žiaka z Bratislavy nepotvrdil

Študent však zostáva v karanténe. Škola bola počas dvoch dní, keď bola preventívne zatvorená, vydezinfikovaná. Informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Kraj naďalej odporúča riaditeľom škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, aby tejto téme venovali maximálnu pozornosť a dbali na dodržiavanie odporúčaní hlavného hygienika SR. Zároveň na jeho žiadosť odporučil zariadeniam sociálnych služieb zákaz styku klientov s verejnosťou. Zákaz platí od piatka do odvolania.

„O odporúčaní sme bezodkladne informovali všetkých poskytovateľov sociálnych služieb zapísaných do registra sociálnych služieb, teda nielen tých poskytovateľov, ktorí majú zariadenia. Aj takých, ktorí poskytujú iné druhy sociálnych služieb,“ spresnil predseda BSK Juraj Droba s tým, že individuálne návštevy klientov v odôvodnených výnimočných prípadoch manažuje ošetrujúci lekár klientov, zdravotná sestra alebo vedúci pracovník zariadenia, prípadne ním poverená osoba.

Kraj zároveň pre mestá a obce na svojom území zriadil osobitnú webovú stránku so všetkými potrebnými informáciami. Publikované sú informácie o tom, čo je koronavírus, aké sú jeho príznaky, aká je riziková skupina či ako znížiť riziko nákazy. Nechýbajú ani informácie o aktuálnej situácii.

BSK už minulý týždeň prijal viaceré bezpečnostné preventívne opatrenia na zníženie rizika prenosu koronavírusu v zariadeniach spadajúcich pod kraj, ako aj v prímestských spojoch. Apeloval taktiež na zvýšenie hygienických opatrení a častejšie dezinfikovanie priestorov. V krajských zariadeniach pribudli nástenné dezinfekčné prostriedky. Kraj rovnako apeluje na dodržiavanie inkubačnej doby pri návrate z krajín s potvrdeným výskytom vírusu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #škola #študent