Stredoškoláci z Košického kraja zostanú dva dni doma

Župan Rastislav Trnka uložil všetkým stredným školám v pôsobnosti župy prerušiť vyučovací proces v dňoch 9. a 10. marca.

09.03.2020 09:34 , aktualizované: 15:03
debata (1)

Primátor Košíc Jaroslav Polaček sa stretne s riaditeľkou regionálneho úradu verejného zdravotníctva a po ňom bude porada so všetkými riaditeľmi škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

„Keďže mesto Košice je najväčším školským úradom na Slovensku, v prípade, ak by došlo k dočasnému zatvoreniu škôl, nariadil primátor oddeleniu školstva magistrátu, aby preverilo možnosť vzdelávať sa elektronicky v domácom prostredí,“ informoval hovorca mesta Vladimír Fabian.

Zamestnanci mesta a školských zariadení, ktorí sa vrátili z rizikových oblastí, musia s ohľadom na vlastný zdravotný stav rešpektovať pokyny Úradu verejného zdravotníctva SR.

Trnava zatvorí školy a škôlky

Mesto zároveň ruší marcové podujatia vo svojej kompetencii v rámci eliminácie šírenia nového koronavírusu, informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

„V Trnave do tejto chvíle neevidujeme potvrdený prípad ochorenia COVID-19, napriek tomu však podnikáme všetky potrebné kroky a preventívne opatrenia. Nie je dôvod na paniku, treba sa však správať zodpovedne a byť pripravení na prípadné komplikácie,“ uviedol primátor Trnavy Peter Bročka.

V snahe eliminovať možné riziká primátor po zasadnutí krízového štábu rozhodol o aktuálnych opatreniach. „Mesto oznamuje, že od utorka 10. do piatka 13. marca budú zatvorené jasle, materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Počas prerušenia školskej dochádzky samospráva rodičom odporúča obmedziť pohyb detí mimo domácnosti a zvážiť ich účasť na krúžkovej činnosti. Zabezpečená je dezinfekcia škôl a školských zariadení,“ informovala o tom Majtánová.

Jednou z najrizikovejších skupín sú seniori. V zariadení pre seniorov i zariadení opatrovateľskej služby platí od 6. marca zákaz návštev a sprísnený hygienický režim. Denné centrá budú od utorka 10. marca zatvorené až do odvolania. Samospráva zároveň zrušila všetky kultúrne a športové podujatia v priestoroch a kompetencii mesta a jeho organizácií.

„Verejnosti dôrazne odporúčame vyhýbať sa miestam s predpokladanou vyššou koncentráciou osôb. Usporiadatelia spoločenských podujatí by ich organizáciu minimálne počas marca mali dôkladne zvážiť,“ uviedol primátor. Mesto odporúča občanom navštevovať priestory mestskej polikliniky len v nevyhnutných prípadoch a na čo najkratší čas. Nájomcov v poliklinike vyzvalo, aby dodržiavali usmernenia ministerstva zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva SR a sprísnili hygienické opatrenia.

Špeciálny režim platí aj na mestskom úrade (MsÚ). Klientske centrum, pokladňa, ohlasovňa pobytov a matrika fungujú ďalej za sprísnených hygienických opatrení. Klienti teda dočasne nebudú mať prístup na pracoviská jednotlivých odborov MsÚ na prvom a druhom poschodí. Naplánované svadby na radnici sa uskutočnia za sprísneného hygienického režimu, uvítania do života sú od 10. marca až do odvolania zrušené.

Čadca odporúča zrušiť hromadné podujatia na území mesta

„Krízový štáb mesta odporúča mestským a súkromným organizáciám zrušiť hromadné kultúrne, sociálne a športové podujatia na území mesta. Primátor vyzýva všetky seniorské kluby, aby v meste prerušili svoju činnosť. Ako prevenciu pred šírením vírusom pristupuje mesto Čadca k zatvoreniu svojich športových hál, a tak pozastavuje činnosť športových klubov na území mesta. Zároveň krízový štáb až do odvolania uzatvára Mestskú plaváreň v Čadci a aj Dom kultúry v Čadci,“ informoval hovorca mesta Marián Kráľ.

Opatrenie proti koronavírusu prijalo tiež Viacúčelové zariadenie seniorov v Čadci. Od minulého piatka v ňom platí zákaz návštev a od 10. marca bude zakázaný aj výdaj stravy pre cudzích stravníkov.

Vedenie mesta odporučilo školám v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta ako aj na území mesta nezúčastňovať sa na hromadných podujatiach na verejnosti, neorganizovať školské zájazdy či hromadné akcie.

Primátor zároveň vyzval, aby verejnosť so štátnymi orgánmi a úradmi obmedzila osobný kontakt a cestovanie do rizikových oblastí s potvrdeným šírením nového koronavírusu. Primátor poznamenal, aby verejnosť nepodliehala panike a venovala dostatočnú pozornosť prevencii v súvislosti so šírením nového koronavírusu.„O ďal­ších krokoch a opatreniach budeme postupne a čo najrýchlejšie informovať,“ dodal na záver Kráľ.

V Malackách a okolí nový prípad COVID-19 nepribudol

Mesto to potvrdilo po pondelkovom rokovaní mestského krízového štábu. Samospráva však prijíma ďalšie preventívne opatrenia. „Na základe rozhodnutia krízového štábu sa prerušuje prevádzka športovej haly Malina vrátane krytej plavárne,“ uviedla samospráva na sociálnej sieti. I fungovanie mestského úradu (MsÚ) je upravené. Obyvateľov vyzýva mesto k elektronickej či písomnej forme komunikácie. "Ak je nevyhnutný osobný kontakt, prosíme, aby sa obyvatelia nepohybovali po budove MsÚ, ale aby doklady odovzdali v podateľni úradu na prízemí, " dodala samospráva.

Malacky už v sobotu (7. 3.) prerušili prevádzku školských a mimoškolských zariadení na jeden týždeň. V domácej karanténe je podľa primátora desať osôb z mestského centra sociálnych služieb, ktoré boli v blízkom kontakte s nakazenou ženou z obce Kostolište, u ktorej v sobotu potvrdili nový koronavírus. Mestským a súkromným organizáciám krízový štáb mesta Malacky nariadil zrušiť hromadné kultúrne, sociálne a športové podujatia na území Malaciek. Vo všetkých organizáciách zároveň nariadili aj vykonávať pravidelnú dezinfekciu.

K preventívnym opatreniam vyzýva nemocnica v Malackách. Pacientov prosí o minimalizáciu vstupu do nemocnice. „V prípade príznakov ochorenia dýchacích ciest nechoďte osobne do čakárne. Telefonicky kontaktujte svojho lekára alebo operačné stredisko,“ uviedlo zdravotnícke zariadenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #koronavírus