Koronavírus potvrdili už aj v Košiciach

Potvrdil to premiér Peter Pellegrini po zasadnutí ústredného krízového štábu v pondelok popoludní. Pacient, 26-ročný zamestnanec železiarní, bol ešte v sobotu hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

09.03.2020 17:40
debata (9)

Ešte stále sa čaká na výsledky 86-ročného muža, ktorého priviezli v nedeľu popoludní do košickej Nemocnice Šaca. Jeho vnuk má pozitívnu cestovateľskú anamnézu, mal byť na výlete v talianskych Benátkach. „Tesne pred začatím rokovania krízového štábu bol pozitívne identifikovaný pacient v Košiciach,“ potvrdil Pellegrini.U. S. Steel už potvrdil, že nakazený muž je ich zamestnancom.

„Pozorne sledujeme vývoj situácie a inštrukcie regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Nimi sme boli informovaní o tom, že vírusom COVID19 bol nakazený aj náš zamestnanec. Podľa informácií z regionálneho úradu verejného zdravotníctva bola táto osoba infikovaná počas dovolenky vo Francúzsku. Po dovolenke navštívil zdravotnícke zariadenie a neprišiel na pracovisko. Podľa vyjadrenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva v tomto prípade vzhľadom na cestovateľskú anamnézu nedošlo k ohrozeniu zdravia zamestnancov,“ uviedol Ján Bača, hovorca spoločnosti U. S. Steel. Firma odporúča zamestnancom dodržiavať zásady správnej hygieny, obmedzenie osobného kontaktu na pracovisku.

„Rušíme všetky osobné schôdzky, návštevy a pracovné cesty, ak nie sú kriticky nevyhnutné. Rušíme školenia, ktoré nie sú vyžadované zákonom,“ poznamenal Bača. Dodal, že spoločnosť sa pripravuje na ďalšie karanténne opatrenia ako zrušenie školení, vzdelávacích aktivít, rekondičných pobytov a povinných lekárskych preventívnych prehliadok.

V prípade dôchodcu Nemocnica Šaca potvrdila, že v nedeľu popoludní z preventívnych dôvodov fungovala na nevyhnutne krátky čas v obmedzenom režime, aby mohli byť realizované všetky opatrenia v zmysle nariadenia ministerstva zdravotníctva a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

„Do nemocnice bol prijatý 86-ročný pacient s vážnymi dýchacími ťažkosťami. Boli vykonané testy na potvrdenie COVID 19 a odoslané na Infekčnú kliniku Košice a do Referenčného centra v Bratislave. V tejto chvíli Nemocnica Košice–Šaca pracuje v štandardnom režime, naďalej však platí zákaz návštev, ktorý bol vyhlásený v piatok, 6. marca v súvislosti s nárastom chrípky,“ uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, v sieti ktorej je Nemocnica Šaca. Doplnila, že pri preberaní pacienta rýchlo zdravotnou pomocou nebola poskytnutá žiadna informácia o možnom kontakte chorého s daným ochorením. Informáciu potvrdilo aj operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby.

Operátor sa príbuznej opakovane pýtal, či pacient neprišiel do kontaktu s osobou, ktorá sa vrátila zo zahraničia. Opakovane to poprela. Pacient bol preto prevezený v štandardnom režime bez ochranných pomôcok a nemocnica ho prijala ako bežného pacienta. Až neskôr v nemocnici sa údajne príbuzní priznali, že senior bol v kontakte s vnukom, ktorý bol v Taliansku,“ uviedla Alena Krčová z operačného strediska.

Starosta Veľkej Idy v okrese Košice-okolie Peter Nagy uviedol, že 86-ročný muž by mal pochádzať práve z tejto obce. „Potvrdili to obyvatelia obce,“ uviedol Peter Nagy, starosta obce Veľká Ida. Spomenul, že obec sa pripravuje na možnosť, že sa u dôchodcu potvrdí koronavírus, zatiaľ však nechce šíriť paniku.

„Robíme už prvé opatrenia a sme pripravení na prípadnú karanténu v obci. Snažili sme sa už kúpiť rúška a respirátory, no sú vypredané, a tak sme ich objednali, ako aj antibakteriálne gély a germicídne žiariče, určené na dezinfekciu vzduchu. Ak sa potvrdí ochorenie, budeme postupovať podľa pokynov hygienikov,“ doplnil Nagy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #koronavírus