V Štiavnici a okolí to vrie: Domáci verzus chalupári

Niektorí Bratislavčania vraj prišli do Banskej Štiavnice rovno z lyžovačky v Taliansku. Miestni sú pobúrení a cezpoľným to dávajú poriadne pocítiť.

22.03.2020 09:00
Banská Štiavnica Foto: ,
Banská Štiavnica sa vždy tešila obľúbenosti u turistov, tí však teraz miestnym prekážajú.
debata (106)

Časť domácich sa však „cudzincov“ zastáva – negatívne reakcie považujú za zbytočnú vojnu. S rovnakým problémom sa pasujú aj niektoré susedné obce. V Banskom Studenci dokonca niekto pri vstupe do dediny umiestnil tabuľu s nápisom „Chatári, domov!“.

Búrlivá debata na túto tému sa rozprúdila na sociálnych sieťach. Podľa mnohých Štiavničanov chalupári nerešpektujú nariadenie o povinnej karanténe. Tí však hovoria, že chalupu môžu využívať, kedy chcú. Okrem toho viacerí upozorňovali, že mesto je prázdne, bez turistov aj bez chatárov. Celý konflikt označili za nezmyselnú vojnu, ktorú by mali ukončiť.

„Poznám minimálne tri rodiny z Bratislavy, ktoré boli na lyžovačke v Taliansku, a teraz sú tu. Výzva bola jasná – ostať tam, kde si. Nie prejsť pol Slovenska a nakúpiť v tunajších obchodoch či lekárňach,“ tvrdí jeden zo Štiavničanov.

Dve pokladníčky pracujúce v štiavnických supermarketoch s ním súhlasia. Bratislavčania si vraj u nich robili veľké zásoby. „Za tovar platili jednorazovo tristo aj štyristo eur,“ podotkli. „Minimálne osemtisíc bratislavských lyžiarov si zabehne po vírus do Talianska, odnesú ho na Chopok a ďalšie kopce, no a počas karantény sú na rade chalupy po celom Slovensku,“ pridal sa ďalší diskutér.

Primátorka krotí vášne

Banskoštiavnická primátorka Nadežda Babiaková považuje vyvolávanie vášní za zbytočné. „Nikomu nemôžem zakázať, aby prišiel na svoju chalupu. Veď nemáme stanné právo,“ povedala. Obyvateľom odkazuje, aby zachovali pokoj. V meste sa vraj snažia o dodržiavanie všetkých opatrení.

„Seniorom nad sedemdesiat rokov rozdávame rúška, ktoré im z bezpečnostných dôvodov vkladáme do schránok. Rovnako distribuujeme všetkým občanom letáky s potrebnými pokynmi. Zabezpečili sme rozvoz potravín aj dodávku liekov pre starých ľudí a osamelé matky,“ vysvetlila Babiaková s tým, že rúška neskôr plánujú poskytnúť aj skupinám nad šesťdesiat rokov a nižšie. Zároveň pripomenula, že momentálne k nim nechodia žiadne autobusové zájazdy a všetky ubytovania sú zatvorené.

Tabuľa posielala chatárov domov

V susednom Banskom Studenci je to tiež napäté. Pri vstupe do dediny pútala pozornosť tabuľa s nápisom „Chatári, domov!“ Paradoxne ju niekto umiestnil na oficiálnu značku, ktorá hlása „Vítame vás v obci“.

Starosta Pavol Santoris povedal, že agresívne pôsobiacu ceduľu už odstránili. „Celé je to zvláštne, lebo teraz sem prichádzajú aj turisti, ktorí sa tu inak ukážu raz, možno dvakrát za rok. Samozrejme, ľudia sú podráždení, keď tu vidia ten pohyb a vedia, aké to môže mať dôsledky,“ hovorí Santoris.

Upozornil však, že nejde len o Bratislavčanov – vídať tam tiež Zvolenčanov a Banskobystričanov. Najhoršie vraj na tom je, že prídu len na dva dni, idú domov a potom sa zase vrátia. „Nemožno sa potom čudovať, že ľudia sa boja,“ poznamenal starosta. Celková situácia v obci by sa podľa neho upokojila, keby sa cezpoľní po dedine neprechádzali bez rúšok. „Napríklad v nedeľu som tak stretol skupinky piatich, desiatich ľudí aj s deťmi. Mali by dodržiavať to, čo je v mestách už bežné,“ uzavrel.

V Štiavnických Baniach sa zatiaľ podobné problémy neobjavujú. „Máme tu zopár chalupárov, ale sú tu už dlhšie. Vypätá atmosféra zatiaľ nehrozí,“ vraví starosta Stanislav Neuschl. Od piatka však evidujú v karanténe sedem osôb. „Prišli zo zahraničia a hneď sa nám nahlásili, takže im zabezpečujeme dovoz potravín,“ objasnil. Dodal, že prísne nariadenia v obci dodržujú aj na pošte a v obchode. Od pondelka tam ľudia môžu vojsť len v rúškach.

Priestory na karanténu

Internát Strednej odbornej školy služieb a lesníctva v Banskej Bystrici poskytne banskobystrická župa ako karanténne centrum. Hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková prízvukuje, že nie je dôvod na paniku. „Je to bezpečný priestor pre ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia a musia podstúpiť štátom nariadenú štrnásťdňovú karanténu. Útočisko tam nájdu bez toho, aby prípadnému ochoreniu vystavili ďalších ľudí vo svojej domácnosti,“ vysvetlila. Prví ľudia by do štiavnického karanténneho centra mali začať prichádzať na budúci týždeň. S rovnakým cieľom chystá župa aj internáty v Banskej Bystrici, Lučenci a Rimavskej Sobote. Dokopy budú mať kapacitu do dvesto miest. Prioritne sú tieto centrá určené pre rodinných príslušníkov zamestnancov zariadení sociálnych služieb vracajúcich sa zo zahraničia. Má sa tak predísť ohrozeniu chodu zariadení starajúcich sa o najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #koronavírus