Sysle sa už zobúdzajú, jar je tu

Syseľ robil spoločnosť pracovníkom Národného parku Muránska planina pri hrabaní pasienka v lokalite Biele vody.

29.03.2020 08:10
debata (1)

VIDEO: Zvedavý syseľ signalizuje, že jar je predo dvermi.

Video

Odvážlivec s veľkými tmavými očami a hnedým kožúškom tak dal najavo, že zimný spánok má už za sebou. Postupne sa v týchto dňoch prebúdzajú aj stovky jeho kamarátov. Obyvatelia sysľoviska Biele vody, kde ľudia práve upratujú po somároch a kravách, ktoré sa tam minulú sezónu pásli, sa preberajú zo zimného spánku.

Upratovanie je potrebné, pretože v tesnej blízkosti sa nachádza krasová vyvieračka Pod hradom, ktorá patrí k dôležitým zdrojom pitnej vody pre okolité obce a mestá. Aby nedošlo k ohrozeniu jej kvality, museli nastúpiť ľudia a sysľovisko vyčistiť.

Sysle na Muránskej planine sa začínajú preberať...
Sysle na Muránskej planine sa začínajú preberať...
+1Sysle na Muránskej planine sa začínajú preberať...

Tamojšie sysľovisko je dobre známe, v ostatných troch rokoch sa stalo jedným z najnavštevo­vanejších miest Muránskej planiny. Mnohí turisti tam počas jarnej a letnej sezóny chodia kŕmiť nezbedné hlodavce. Na zimný spánok sa niektoré staršie jedince pobrali už v auguste, ďalšie ich nasledovali v septembri, mláďatá až v polovici októbra. V jeseni teda narátali štyritisíc sysľov.

„Ťažko povedať, koľko z nich prežilo zimu. Nejaké straty určite budú, no zatiaľ nevieme aké. To sa dozvieme až v ďalších týždňoch,“ hovorí environmentalistka Národného parku Muránska planina Jana Šmídtová.

Prvé zobudené sysle spozorovali v Bielych vodách už v polovici februára. Normálne však je, keď sa zo zimného spánku preberajú až počas marca. Za ich skorým budíčkom je mierna zima a dostatočne prehriata pôda. Potrebujú, aby mala aspoň sedem stupňov.

„Každým dňom sa počet zobudených sysľov zvyšuje a ich aktivita sa stupňuje. Väčšina si zatiaľ zachováva prirodzenú plachosť, no postupne si na turistov opäť zvyknú – niektoré viac, iné menej alebo vôbec,“ pokračovala Šmídtová.

„Po zobudení sa potrebujú dostať do kondície a keďže chvíľu potrvá, kým budú mať hojnosť potravy, prikrmujeme ich slnečnicou. Tá im umožní priaznivejší štart do novej sezóny,“ vysvetlila. Piškóty či iné pochúťky od ľudí vraj vhodné nie sú. Pomôcť im však môže aj čerstvá tráva, byliny, kvety a rôzne bezstavovce. Podvyživené samičky sa totiž odmietajú páriť.

„K tomu dochádza v apríli, mláďatá potom prichádzajú na svet v júni,“ objasnila. Šmídtová hovorí, že lokalitu obľubujú turisti. „Keď už prídu, odporúčame, aby sa nezdržiavali na jednom mieste vo väčších skupinách,“ upozornila.

Hovorí, že sysľovisko je veľké a turisti by mali dodržiavať bezpečnú vzdialenosť.

„Sysle sa nachádzajú na pomerne veľkej ploche, určite to pre nikoho nebude problém,“ poznamenala. Momentálne podľa nej prichádza na sysľovisko podstatne menej turistov. „Objavujú sa len miestni ľudia. Keďže počas jarných prác sme si na tej ploche všimli dvoj–, trojčlenné skupinky, považovali sme za potrebné uverejniť k tomu odporúčanie, ako sa v danej zóne správať,“ vysvetlila.

„Zo skúsenosti z minulých sezón vieme, že ľudia sa zvyknú nahrnúť na začiatku sysľoviska a ďalej už nepokračujú. Nech teda pokojne zájdu aj ďalej,“ doplnila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Muránska planina #syseľ