Po Domaši sa už preháňa Bohemia, začína sa leto

ýletná loď Bohemia otvára letnú sezónu na vodnej nádrži Domaša. Bohemia bude premávať počas sezóny päťkrát denne, ale pripravené sú aj špeciálne plavby s hudobnými koncertmi.

20.06.2020 09:00
výletná loď Bohemia Foto: ,
Výletná loď Bohemia na Domaši otvára letnú sezónu.
debata (13)

VIDEO: Loď Bohemia na Domaši, plavba vás aj niečo naučí.

Video

„Pravidelné plavby budú náučné, cestujúci sa počas nich dozvedia o histórii vodného diela a plavebnej doprave na Domaši. Máme pripravenú sériu letných koncertov s názvom Bohemia spieva, ktoré sa budú konať vo štvrtky. Predstaviť by sa tam mali známe slovenské skupiny a speváci ako Zuzana Smatanová, Lukáš Adamec, ale aj Mloci, Nocadeň, Gladiátor či známa kapela I.M.T. Smile,“ hovorí starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ.

Koronakríza podľa starostu priniesla negatíva, ale pre Domašu aj pozitíva. „Keďže cestovanie do zahraničia je značne obmedzené, je to cítiť aj na obsadenosti hotelov a ubytovacích zariadení. Na leto má drvivá väčšina obsadenú celú kapacitu. Naposledy niečo také tu bolo pred viac ako tridsiatimi rokmi. Zameriame sa teda na prilákanie turistov v rámci jednodňovej turistiky. Onedlho pribudnú kolotoče, k dispozícii sú požičovne či už vodných, ale aj horských bicyklov. V okolí Domaše je množstvo turistických trás, viacero hradov a múzeí. Naozaj si tu každý niečo nájde,“ pozýva na Domašu Kapraľ. Prevádzkovatelia sa pripravili aj po technickej stránke, prispela aj obec, ktorá posilnila vývoz smetí, zamestnala pracovníkov, ktorí sa budú starať o toalety, parkovné či verejné priestranstvá.

„Vytvorili sme aj priestor pre letné bohoslužby priamo pri vodnej nádrži, ktoré sa budú konať každú nedeľu a dianie na Domaši môžu ľudia sledovať prostredníctvom webkamery, ktorá bude vysielať naživo. Novinkou je zriadenie gurmánskej uličky s obľúbeným streetfoodom, kde nájdu návštevníci špeciality ako na jarmokoch,“ konštatoval Kapraľ. Za negatívum, ktoré ovplyvní sezónu na Domaši, považuje starosta zrušenie takmer všetkých športových a kultúrnych podujatí, kde by sa mohli zísť stovky ľudí.

Novinkou bude slávnosť svätého Jána Nepomuckého, takzvané slovenské Navalis. Uskutoční sa v sobotu 27. júna a Kapraľ sa inšpiroval v Prahe, kde má toto podujatie viac ako 300-ročnú tradíciu. „Ján Nepomucký je patrón všetkých vodákov a ľudí od vody. Myšlienka urobiť to na Domaši vznikla pred rokom v Prahe, keď práve počas slávností Novalis bola vypravená loď Bohemia na Domašu a jej cestu vtedy požehnal kardinál Dominik Duka, ktorý príde teraz k nám na Domašu a spolu s arcibiskupom a metropolitom Košickej arcidiecézy Bernardom Boberom bude hlavný celebrant slávnostnej svätej omše. V rámci slávnosti zaspieva všetkým speváčka Sima Martausová a celé podujatie ukončí veľkolepý ohňostroj odpálený z vody,“ uviedol Kapraľ. Pripomenul ešte poslednú atrakciu, ktorou je Domašská panna. Je osadená neďaleko prístavu a dozerá na dostatok vody na Domaši. Vytvoril ju umelecký kováč Michal Kačmár. Má viac ako 280 ručne kovaných šupiniek.

Kapraľa teší dohoda s vodohospodármi, keď sa podarilo po piatich rokoch snahy odstrániť z brehov čierne stavby. „Dokopy takto bolo odstránených približne 300 čiernych stavieb. Považujem to za veľký úspech,“ teší starostu. O to atraktívnejšia je preto podľa kapitána lode Matúša Ondovčáka plavba po vodnej nádrži. „Ľudia vidia peknú prírodu a zákutia,“ myslí si kapitán.

Návrat lode po 26 rokoch

Výletná loď Bohemia sa na Domašu vrátila vlani po 26 rokoch. Na hladinu vodnej nádrže Domaša v Novej Kelči ju spustili 25. júla 2019. Priviezli ju z Prahy, pričom preplávala 2 800 kilometrov cez sedem krajín Európy, okrem štartu v Českej republike postupne v Nemecku, Rakúsku, zastávku mala aj v Bratislave, odkiaľ zamierila do Maďarska, Chorvátska, Srbska, znova do Chorvátska a Maďarska a posledných 90 kilometrov ju z Ladmoviec do cieľa previezlo po súši špeciálne prepravné vozidlo. Váži 51 ton a dlhá je 43 metrov a jej kapacita je 164 pasažierov. Jej prístaviskom je mólo v rekreačnej oblasti Dobrá, no do budúcnosti sa ráta s vybudovaním 12 prístavov v jednotlivých turistických strediskách. V minulosti sa po Domaši plavili tri vyhliadkové lode. Maďarská riečna loď typu Hydrobus fungovala do roku 1987, katamarán z ruského Čkalova plával po Domaši do roku 1993, poslednou bola východonemecká loď BIFA III z roku 1987 a po vodnej hladine prevážala pasažierov do roku 1992, keď bola predaná do českej Prahy.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Domaša