Košickú karanténku pre psov zaplatil anonymný darca

Už niekoľko rokov má mesto Košice problém s umiestňovaním túlavých psov. Chýbala karanténna stanica. Únii vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktorá v meste prevádzkuje útulok, sa ju podarilo vybudovať a sprevádzkovať pomocou sponzora, ktorý sa však nechce zviditeľňovať.

26.04.2021 10:38
Útulok / Pes / Foto:
debata (1)

Stanica sa nachádza na mestskom pozemku, na rovnakom mieste ako útulok. Ten si únia prenajala za symbolické euro ročne. Mesto zatiaľ s útulkom rokuje o jeho využívaní pre túlavé psy nájdené v Košiciach. Zatiaľ nie je podpísaná zmluva a nie je známa ani suma, ktorú bude útulok požadovať od mesta za poskytovanie služby. Zmluva by však mala byť podpísaná do niekoľkých dní.

Video: Pozrite si, ako vyzerá karanténna stanica pre psíkov v Košiciach

Košice nemajú karanténnu stanicu už dva roky. Vtedy mesto vypovedalo zmluvu, za odchyt a umiestnenie psov, ale aj asanačnú službu platilo 15 200 eur mesačne. No na spoločnosť, ktorá tieto služby poskytovala, boli rôzne sťažnosti.

„Za peniaze, ktoré sme platili, sme nedostávali adekvátne služby. Mestská polícia je už dávnejšie vyškolená a má aj potrebné vybavenie na odchyt zvierat. V najbližších dňoch bude môcť umiestniť v karanténnej stanici aj nečipovaných psov,“ teší sa primátor a dodáva, že na prevádzku je v rozpočte na jeden rok vyčlenených 180-tisíc eur.

Podľa Romany Šerfelovej, ktorá je šéfkou únie, karanténnu stanicu financoval sponzor, ktorý si želá zostať v anonymite. „Je to Košičan, ktorý má rád zvieratá a do projektu vložil niekoľko stotisíc eur,“ hovorí.

Stanica má 18 vnútorných kotercov, jednu klietkovú miestnosť, kde budú umiestnené psíky po zákrokoch, a infekčnú miestnosť. Každý pes má prístup do vlastného vonkajšieho výbehu. Súčasťou je ďalších šesť priestorov, ktoré slúžia ako zázemie pre ošetrovateľov, kuchynka, šatňa či vývarovňa a sklad jedla pre zvieratá.

Zložená je z 24 kontajnerov. Je do nich privedená pitná voda, elektrina, sú tam žumpy a celý oplotený objekt je pod ochranou kamerového systému.

Mesto plánuje vybudovať v areáli zhruba za stotisíc eur aj vlastnú trafostanicu, keďže elektrinu momentálne zabezpečuje U. S. Steel Košice, ktorý na výstavbu venoval aj 435 ton umelého kameniva. Prispela aj košická župa s dotáciou tritisíc eur na vnútorné vybavenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pes #darca