V Levočskej nemocnici vyšetrili aj 'svätých', sochy presvietil röntgen

Socha Sv. Antona Pustovníka zo Spišskej Soboty sa dočkala vlastného röntgenu. Spolu s ďalšími troma sochami ju vyšetrili v levočskej nemocnici.

24.05.2021 11:00
debata

Rádiodiagnostické oddelenie v Levoči po prvýkrát v nových priestoroch so špičkovou technikou pomáhalo pri objavovaní histórie. Takéto snímky boli pre oddelenie raritou, ale nie úplnou novinkou.

„V starých priestoroch sme to absolvovali už niekoľkokrát a máme s tým už nejaké skúsenosti. Počas môjho pôsobenia sme s naším tímom uskutočňovali napríklad röntgenovú snímku obrazu, ale aj iných veľkých sôch a historických diel,“ vysvetlil Jaroslav Kováč, vedúci technik rádiodiagnostického oddelenia. Primárka oddelenia Elena Loumová podotkla, že to vnímali aj ako príjemné oživenie v čase pandémie.

Röntgenové snímky slúžia reštaurátorom na...
Röntgenové snímky slúžia reštaurátorom na...
+1Röntgenové snímky slúžia reštaurátorom na...

Reštaurátori potrebovali urobiť röntgenové snímky a obrazy z CT prístroja 1,2 metra vysokej sochy Sv. Antona Pustovníka, ktorá je umiestnená v bočnom oltári rímskokatolíckeho Kostola sv. Juraja v Spišskej Sobote. „Vďaka týmto snímkam vieme preskúmať stav drevenej hmoty, prípadne i povrchových vrstiev sochy, narušenie drevokazným hmyzom či iné sekundárne zásahy v hmotnej skladbe sochy,“ hovorí Štefan Siváň, odborník na reštaurovanie drevených plastík.

„Tri menšie sochy, tvoriace kompozíciu Kalvárie, pochádzajú zo Slovenskej Vsi, z rímskokatolíckeho Kostola Obetovania Pána. Ide o postavy sv. Jána a Panny Márie, ktoré sú pravdepodobne iného datovania ako ukrižovaný Ježiš Kristus. Práve to je predmetom nášho skúmania a snímky z CT prístroja môžu pomôcť pri určení datovania ich vzniku. V prípade sôch Panny Márie a svätého Jána apoštola môže ísť o ďalšie potenciálne diela z dielne Majstra Pavla z Levoče,“ dodáva reštaurátor Siváň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Prešovský kraj #Spišská Sobota