Požiar skládky pri Budmericiach uhasili, horela už po niekoľkýkrát

Hasičom sa podarilo uhasiť požiar skládky nebezpečného odpadu pri Budmericiach v okrese Pezinok. Na mieste zostávajú dobrovoľní hasiči z okolitých obcí, ktorí budú situáciu na mieste ešte monitorovať, aby nedošlo k opätovnému rozhoreniu požiaru. Informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

03.06.2021 12:28 , aktualizované: 17:36
debata (1)

Požiar vypukol vo štvrtok pred 10.00 h. V okolitých obciach sa merala aj kvalita ovzdušia. Všetky doterajšie merania boli s negatívnym výsledkom a neboli namerané žiadne zvýšené hodnoty. Mestá Pezinok a Modra i viaceré okolité obce však vyzývali svojich obyvateľov, aby si pre požiar skládky vo svojich domoch a bytoch pozatvárali okná a zdržiavali sa v interiéri.

Video

Prípadom sa už zaoberá aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Na miesto bola privolaná aj enviropolícia. Inšpektori plánujú v piatok (4. 6.) hĺbkovú environmentálnu kontrolu.

Skládka horela i v minulosti

„SIŽP bude na mieste podrobne analyzovať vyhorenú sutinu, uložený odpad a odoberie vzorky, aby bolo možné preukázať, čo spôsobilo požiar, či sa dodržali predpísané podmienky stanovené v integrovanom povolení a či sa na skládke nenachádzal aj odpad iný, ako to spomínané povolenie umožňuje,“ priblížila pre TASR hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná.

Skládka, ktorú prevádzkuje spoločnosť Istrochem Reality, spadá pod režim integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania životného prostredia. SIŽP má nad prevádzkou štátny dozor, vydáva integrované povolenie na jej prevádzku, rozhoduje o jej uzatvorení a pravidelne vykonáva environmentálne kontroly v prevádzke. Na tejto skládke vznikol požiar aj v rokoch 2019 a 2020.

Ministerstvo životného prostredia informovalo, že pre štvrtkový požiar skládky bolo na jeho zelenú linku adresovaných niekoľko podnetov. „Znepokojujúce je, že vzduch je nedýchateľný aj pre poletujúci popolček, ktorý je zanášaný do širokého okolia,“ upozornil envirorezort.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Budmerice