Stropkovčania vydali najkrajší kalendár na Slovensku

Každý rok organizuje Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov a Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici súťaž o Najkrajší kalendár Slovenska. V tomto roku sa víťazom v kategórii „mestá“ stal Stropkov. Druhé miesto obsadila Prievidza s kalendárom Rok v Prievidzi, tretie miesto neudelili.

28.06.2021 13:29
stropkov kalendár Foto:
Kalendár nesie názov Veľké osobnosti malého mesta.
debata

Kalendárom, ktorý nesie názov Veľké osobnosti malého mesta, získali prvenstvo v kategórii nástenných viaclistových kalendárov miest. Radnica sa pri jeho tvorbe rozhodla vzdať úctu a verejnosti viac priblížiť osobnosti, ktoré sa významným spôsobom zapísali do histórie mesta. Medzi takého výrazné postavy zaradili napríklad stropkovského šľachtica zo 17. storočia Žigmunda Pethöa, slovensko-amerického bankára Michala Bosáka, akademického maliara Františka Veselého, ale aj Pavla Országha Hviezdoslava, richtára Jozefa Žanonyho, spisovateľa Alojza Čobeja či následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d`Este.

„Mnoho z tých, ktorí sa významne zapísali do dejín nášho mesta, sa stalo obeťami totalitných režimov, či už nacistického, alebo komunistického. Spomeniem kňaza Štefana Vargu, redemptoristu blahoslaveného Metoda Dominika Trčku, veliteľa SNP na hornej Nitre, pre mnohých málo známeho stropkovského rodáka Adolfa Weinholda alebo zakladateľa stropkovského futbalu Lukáša Vereša, ktorý bol na sklonku II. svetovej vojny príslušníkmi sovietskej NKVD odvlečený do gulagu. Počas normalizácie si svoje vytrpel aj pedagóg Emil Burák. Aj tieto osobnosti a ich životné príbehy sme sa snažili pripomenúť v aktuálnom kalendári,“ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza pri príležitosti jeho vydania.

Mesto Stropkov vydáva oficiálny kalendár od roku 2016 a ten aktuálny je šiesty v poradí. V roku 2019 získali v tejto súťaži tretie miesto, lanskému kalendáru bolo udelené Čestné uznanie. Súťaž Najkrajšie kalendáre Slovenska sa koná každoročne už od roku 1992 v desiatich kategóriách. Nominované kalendáre hodnotí porota zložená z výtvarníkov, grafikov, fotografov, polygrafov a iných odborníkov. V átriu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici si môžete výstavu všetkých kalendárov zaslaných do súťaže pozrieť do 2. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalendár #Stropkov