Liptovská Mara: Unikát v objatí končiarov

Slovenské liptovské more navštívia ročne státisíce ľudí. Predstava letného kúpania v obklopení krásnych hôr je lákavá a práve teraz je najvhodnejší čas naplniť ju. V horúcich dňoch ponúka Liptovská Mara výborné osvieženie. Jej veľkým bonusom sú tiež okolité atrakcie a množstvo turistických chodníkov.

15.07.2021 12:00
Liptovská Mara Foto: ,
Liptovská Mara je obklopená horami.
debata
VIDEO: Pozrite si priehradu v objatí hôr – Liptovská Mara

Vodné dielo Liptovská Mara vzniklo v rokoch 1969 až 1975. S objemom 362 miliónov kubíkov ide o druhú najväčšiu nádrž na Slovensku. Dlho si držala prvenstvo, no po zameraní v roku 1993 ju tromfla oravská, ktorá má až 375 miliónov kubíkov.

Počas výstavby zaplavili územie s plochou takmer 27 štvorcových kilometrov. Pod hladinou skončilo trinásť obcí, z nich dvanásť úplne. Sú to Čemice, Demčín, Liptovská Mara, Nižné Dechtáre, pôvodná Liptovská Sielnica, Paludza, Parížovce, Ráztoky, Sestrč, Sokolče, Vrbie a Vyšné Dechtáre. Z Liptovského Trnovca voda zaliala jeho dolnú časť Bukovina.

Kvôli priehrade, ktorej konštrukčná výška je 52 metrov, museli presídliť 940 rodín – dokopy štyritisíc obyvateľov. Jej hlavným cieľom je protipovodňová ochrana, no slúži aj na výrobu elektrickej energie. Pod hrádzou sa totiž nachádzajú štyri turbíny s výkonom 198 MW. Známa je však najmä svojím rekreačným využitím.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Lido de Mára

Prázdniny sú v plnom prúde a podľa Patrika Pekárika, ktorý na jednej z pláží Liptovskej Mary, konkrétne v Sielnickej zátoke, prevádzkuje požičovňu malých plavidiel, je záujem výletníkov veľký.

„V obedňajších hodinách sme to tu mali vybrakované. Všetky člny boli na vode,“ usmieva sa. „Táto zátoka má štrkovité dno, takže je tu úžasne čistučká voda. Obľúbená je aj preto, že vstup na pláž, jednu z troch najväčších v rámci Mary, je tu zadarmo,“ povedal.

Ceny za služby v tamojšom bufete či samotnej požičovni sú podľa neho prijateľné pre každého. „Inde ich zvyšujú vyhovárajúc sa na koronavírus. My sme sa pobrali opačným smerom a ceny sme znížili. Hodina na dvojmiestnom kajaku stojí päť, vlani to bolo sedem eur,“ uviedol príklad.

Objasnil, že okrem kajakov majú aj nafukovacie motorové člny, ponúkajú tiež silové cvičenia či kurzy paddleboardingu.

„Máme horúce leto, čo viac dodať. Netreba ísť k moru, stačí prísť k Mare. Ja tomu hovorím Lido de Mára,“ zažartoval.

Pekárik vysvetlil, že ich prevádzka má pod palcom v spomínanej zátoke aj záchranárske práce. „Ja a tiež kolega z vedľajšej požičovne sme plavčíci. Okrem toho je na Liptovskej Mare už asi tretí rok aj polícia, ktorá kontroluje nedisciplinovaných turistov,“ vraví. Muži zákona sa pohybujú po celej priehrade na veľkom motorovom rýchločlne. „Som veľmi rád, že vďaka nim sa tá anarchia, ktorá tu bola, začína vytrácať,“ doplnil.

Liptovská Mara má mnoho atrakcií. Foto: Eva Štenclová, Pravda
Liptovská Mara Liptovská Mara má mnoho atrakcií.

Nádherné výlety

Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov hovorí, že Mara je výnimočná.

„Tým, v akom krásnom prostredí sa nachádza. Je obklopená horami, a keďže je obrovská, človek má pocit, akoby bol pri mori,“ povedala.

Okrem toho je tam podľa nej pestrá ponuka atrakcií – vyhliadkové plavby, požičovne vodných bicyklov či skútrov. Nechýbajú dobre vybavené pláže. Potvrdila, že najväčšie sú v Liptovskej Sielnici, pri rezorte Marína v Bobrovníku a v Liptovskom Trnovci, kde je aj kemp. Tá je však platená. „Tých menších je tu viac v rôznych lokalitách,“ podotkla.

Šarafínová pripomenula, že v okolí nájdu turisti aj iné ako vodné atrakcie. „Za pozornosť určite stojí archeologická lokalita Havránok, ktorá je len dva kilometre od obce Bobrovník,“ spomenula múzeum v prírode. Návštevníci tam môžu vidieť napríklad keltské opevnenie s druidskou svätyňou z prvého storočia pred Kristom.

Vynechať by však turisti nemali ani ikonický kostolík, ktorý zachránili pri zatopení obce Liptovská Mara.

Z gotickej pamiatky z 13. storočia zostala len veža, kde je v súčasnosti expozícia, a pôdorys pôvodného kostola. Ten bol v stredoveku centrom duchovného života Liptova.

„V okolí sú tiež bohaté možnosti turistiky v rámci Západných Tatier či Chočských vrchov. Blízko sú aj krásne doliny – Prosiecka, Bobrovecká či Kvačianska. Všetky sú nádherné, treba ich vidieť,“ doplnila Šarafínová.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovská Mara #Leto s Pravdou