Jakubko sa z tábora v Turčeku nevráti. Je obeťou silnej búrky

K veľkej tragédii došlo v noci z pondelka na utorok, keď víchrica strhla stany detského tábora v obci Turček. Pobyt, ktorý mal trvať do štvrtka, sa predčasne skončil smrťou šesťročného Jakubka. Vážne zranenia mu mala spôsobiť konštrukcia stanu.

17.08.2021 09:32 , aktualizované: 15:43
Turček / Hasič / Foto: ,
Hasiči zasahujúci v letnom stanovom tábore v katastri Turčeka
debata (255)

Letné prázdniny v indiánskom tábore organizujú v katastri Turčeka každý rok. Chodia do neho deti od šesť do sedemnásť rokov. Turnus, ktorý tam prišiel minulý pondelok, si však z neho odnesie tie najsmutnejšie spomienky. Trvať mal do štvrtka, no domov sa nakoniec všetci vrátili skôr – okrem chlapčeka, ktorému sa stala osudnou silná búrka.

Počas víchrice sa deti nachádzali na lúke s desiatimi stanmi. Šesť z nich strhol vietor, pričom konštrukcie zasiahli osem detí. Jednému z nich už privolaní záchranári nedokázali pomôcť a vážnym zraneniam podľahlo.

Zvyšných sedem odviezli do okolitých nemocníc – v žiarskej skončili štyri deti, v banskobystrickej dve a jedno v martinskej. Všetky sú mimo ohrozenia života, utrpeli len ľahké zranenia.

Letný stanový tábor v katastri Turčeka, kde... Foto: HaZZ
Stan / Stany / Letný stanový tábor v katastri Turčeka, kde došlo k tragickému úmrtiu šesťročného Jakuba a zraneniu ďalších siedmich detí

Záchranári sa na Svätojánsku lúku v katastri Turčeka, kde strhlo stany, dostali z obce Kremnické Bane. Z miesta, ktoré je známe ako geografický stred Európy, to mali dostupnejšie.

Žilinský krajský riaditeľ hasičov Jaroslav Kapusniak povedal, že oznámenie o udalosti prijali o pol jednej v noci. „Následkom búrkovej činnosti došlo k vyvráteniu šiestich stanov. Do terénu sme nasadili 25 hasičov a jedenásť kusov techniky, vrátane evakuačných autobusov. Zraneným osobám sme poskytli predlekársku pomoc a odovzdali ich do rúk zdravotníkov,“ hovorí Kapusniak s tým, že evakuovali 104 ľudí.

Video: Šéf hasičov rozpráva, čo sa dialo v noci.
Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Väčšinu umiestnili do neďalekého kláštora kapucínov a dvanástich presunuli na futbalový štadión v Turčeku. „Podarilo sa nám to do poldruha hodiny a poskytli im tak zázemie,“ podotkol.

Kapusniak potvrdil, že jedno z detí, šesťročný chlapček, následky silnej búrky neprežil. Vzápätí objasnil, že v tom čase sa na lúke nachádzalo, v desiatich stanoch, 80 detí a 24 animátorov.

V utorok ráno si pre deti prichádzali ich rodičia. Zrejme boli zo všetkých kútov Slovenska, lebo autá, ktorými ich odvážali, mali rôzne ešpézetky. K udalosti sa vyjadrovať nechceli.

Video: Rodičia si odvážajú deti z tábora.

Video

Do reči nebolo ani organizátorom tábora. Keď sme kontaktovali mobilné číslo uvedené na ich webovej stránke, ozvala sa žena, ktorá sa nepredstavila. „Žiaľ, situácia je citlivá, keďže ide o neplnoleté deti. Radi by sme s vyhlásením počkali na neskôr, keď sa to aspoň trochu upokojí. Potrebujeme čas,“ reagovala.

Netrvalo však dlho a na sociálnej sieti zverejnili niekoľko viet. „S hlbokým zármutkom by sme chceli informovať, že v našom stanovom indiánskom tábore došlo k tragickej udalosti, pri ktorej zahynul účastník tábora. V spolupráci s bezpečnostnými zložkami celú situáciu riešime, tábor sme na sezónu 2021 ukončili,“ oznámili. „Pozostalej rodine a priateľom vyjadrujeme úprimnú a hlbokú sústrasť,“ doplnili.

Niektorí im vyčítali, že na búrku sa mohli vopred pripraviť a k takejto tragédii by dôjsť nemuselo. „Naložilo“ im tiež občianske združenie Severe Weather Slovakia so slovami, že búrkový front bol predpovedaný niekoľko dní dopredu.

„Informovalo sa o tom včas, boli vydané výstrahy. Prepáčte, ako je možné, že aj napriek tomu sa toto stalo? Deti mohli jednu noc predsa prespať niekde v budove, školskej telocvični, hocikde. Radšej ich uchrániť, aj keď by nič nebolo, než plakať nad tým, čo sa stalo,“ reagovali ľudia zo spomínaného združenia.

Mnohí sa tábora zastávajú, že s ním majú osobné skúsenosti, lebo tam ich ratolesti v minulosti trávili tie najšťastnejšie chvíle. „Naše deti si odtiaľ odniesli najlepšie zážitky. A veruže chválili, ako ste sa o ne starali. Aj počas veľkej búrky ste ich zabezpečili,“ podotkla jedna z matiek.

Na slová tábora prekvapujúco reagovali aj rodičia nebohého chlapčeka. „Ďakujeme všetkým za prejavenú úprimnú sústrasť. Negatívne komentáre nikomu nepomáhajú. Ak môžeme mať skromné želanie, tak aby tento tábor neskončil. Jakubka nám to už nevráti, ale deti by nemali prísť o tie úžasné zážitky z tábora, vrátane našich zvyšných dvoch detí,“ uviedli.

Prípad vyšetruje polícia, ktorá na miesto poslala aj tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti. „Vykonávame všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na citlivosť nebudeme poskytovať k predmetnej udalosti žiadne bližšie informácie až do skončenia vyšetrovania,“ povedala žilinská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Reakcie politikov na tragickú udalosť v detskom tábore

Predseda vlády Eduard Heger vyjadril úprimnú sústrasť rodine a pozostalým sedemročného chlapca, ktorý zahynul v detskom letnom tábore v obci Turček. Zraneným deťom z tábora zároveň zaželal skoré uzdravenie. Premiér to napísal vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Tragédia v detskom tábore Turček zasiahla Slovensko. Vyhasnutie ľudského života je vždy bolestivé, obzvlášť, ak ide o dieťa. Rodine a pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť," uviedol Heger.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú veľmi zarmútila správa o tragédii, ktorá sa počas silnej búrky odohrala v detskom tábore. „Myslím na rodičov chlapca, ktorý tam zahynul, a celej rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti. Ako doplnila, pevne verí, že ostatné zranené deti budú čo najskôr zdravé a v poriadku.

Minister školstva Branislav Gröhling vyjadril úprimnú sústrasť rodine a pozostalým sedemročného chlapca. „Boli sme informovaní, že v tábore v Turčeku po zásahu blesku zomrel sedemročný chlapec. Je to obrovská tragédia,“ uviedol minister Gröhling na sociálnej sieti.

Predsedu parlamentu Borisa Kollára hlboko zasiahla informácia o úmrtí chlapca a zraneniach ďalších detí po búrke v letnom tábore v Turčeku. Hovorí o obrovskej tragédii. Na sociálnej sieti vyjadril úprimnú sústrasť rodine a pozostalým.

Ku kondolujúcim sa pripojil aj minister vnútra Roman Mikulec. „Je to nevýslovná tragédia, pozostalým vyjadrujem moju úprimnú a hlbokú sústrasť. Na mieste sú okrem záchranných zložiek prítomné aj intervenčné tímy policajných a hasičských psychológov,“ uviedol na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

255 debata chyba
Viac na túto tému: #letný tábor #Turček