Známy silák Barbarič ukončil svoju kariéru dobročinnou akciou

Pol tony ovocia dostanú pacienti Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach vďaka poslednému siláckemu výkonu 63-ročného Juraja Barbariča.

01.09.2021 14:27
Juraj Barbarič Foto:
Juraj Barbarič v popredí, sústredený na výkon.
debata (1)

Venoval ju nielen 7-ročnému Patrikovi, ktorému v útlom veku diagnostikovali detskú mozgovú obrnu, ale aj všetkým pacientom nemocnice.

Držiteľ mnohých svetových i slovenských rekordov sa s kariérou siláka v nedeľu 22. augusta rozlúčil dobročinnou akciou vo výškovej budove monobloku nemocnice na Triede SNP, kde sa na 17 poschodiach liečia pacienti s rôznymi diagnózami.

Známy silák pokoril spolu 1 638 schodov, čo je 63 poschodí, so 63-kilovým závažím na chrbte v zlatej smetnej nádobe, keďže je dlhoročným zamestnancom firmy likvidujúcej odpad v Košiciach.

Motiváciou pre Juraja Barbariča bol malý Paťko. Foto: Peter Ivan, visionphoto.sk
Juraj Barbarič, Paťko Motiváciou pre Juraja Barbariča bol malý Paťko.

S nápadom prispieť svojou silou k zdraviu pacientov prišiel známy silák do nemocnice koncom júna. Pred fyzicky náročným výstupom zvýšil frekvenciu tréningov, aby svoj dobročinný cieľ splnil.

„Môj posledný výkon v kariére som zvládol vďaka stovkám pacientov a môjmu veľkému priateľovi Paťkovi, na ktorých som po celé tie hodiny výstupu s ťažkým závažím myslel. Paťko je pre mňa veľký hrdina a bojovník, ktorý napriek svojmu ochoreniu denne navštevuje škôlku a venuje sa kamarátom. Čoskoro pôjde do školy a ja mu želám veľa sily, aby v škole všetko zvládol, ďakujem svojmu zamestnávateľovi za podporu a všetkým mojim priaznivcom želám pevné zdravie,“ oficiálne sa rozlúčil Juraj Barbarič so siláctvom.

Celý výstup sa však nezaobišiel bez zdravotných problémov siláka, ktorý s kuka nádobou bojoval od 9. do 17. hodiny. Zvládol to, aj napriek svalovým kŕčom. Keď zdolal v poradí už 47. poschodie mu preto službukonajúci tím internej ambulancie oddelenia urgentného príjmu intravenózne podal magnézium a glukózu. Počas výkonu čerpal energiu najmä z banánov a iontových nápojov.

V mene Univerzitnej nemocnice L. Pasteura sa Jurajovi Barbaričovi a jeho sponzorom na mieste poďakovala Ivana Baraníková, vedúca lekárka odboru LPS pre internistické odbory: „Ovocie pacientom dodá potrebnú energiu aj vitamíny. Denne naše oddelenie liečebnej výživy pripravuje vyše 40 druhov diét takmer pre 850 hospitali­zovaných pacientov. Za tento dar veľmi pekne ďakujeme a blahoželáme k fyzickému výkonu.“

Barbariča prišiel osobne povzbudiť aj Patrik s mamou. „Paťko má ovocie veľmi rád. Ďakujeme pánovi Barbaričovi, že na neho myslí, a v ďalšom živote mu želáme pevné zdravie a dlhý život,“ poďakovala za dar pre syna aj Patrikova mama.

Kto je Juraj Barbarič?

Prvé činky si vyrobil v pätnástich z kolies električiek. So vzpieraním skončil, keď mal 33 rokov, potom začal so siláckymi rekordmi. Jeho prvým siláckym výkonom bolo ťahanie poschodového autobusu s váhou 22 ton. Medzi jeho top rekordy patrí ťahanie 22 naložených nákladných vagónov s hmotnosťou tisíc ton na vzdialenosť 300 m, ťahal električky, lietadlo, osobné auto na vzdialenosť 500 km a potlačil aj 6,5-tonový kamión. Neskôr si nechal po tele prejsť 2 002 osobných áut za 24 hodín. Meno Juraj Barbarič je v Guinnessovej knihe zapísané pri šiestich siláckych rekordoch. Hrdo hovorí, že je smetiarom a za jednu pracovnú zmenu odtiahne a zodvihne okolo 450 kontajnerov s objemom 1 100 litrov, v soboty aj o 200 kontajne­rov viac.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #rekordy #Košický kraj #dobročinnosť