Domy si Rómovia na Luníku IX postavia vlastnými rukami

Obyvatelia Luníka IX, ktorí sa dostali do programu výstavby rodinných domov, si potrebujú minimálne rok vopred pravidelne sporiť.

29.08.2021 08:15
Rankovce Foto:
Takto sa stavalo v Rankovciach.
debata (54)

Nemôžu mať dlh a ich deti musia riadne navštevovať školu. Zároveň sa zúčastňujú na vzdelávacích programoch.

„Pri projektoch pre Rómov sa často stretávam s rezervovaným postojom spoločnosti. Niektorí ľudia majú pocit, že je to skupina obyvateľov, ktorá dostáva niečo zadarmo, a navyše na úkor majority. Pravdou je, že v Košickom kraji žije približne 17 percent Rómov. Ak chceme rozhýbať východ, potrebujeme ťahať za jeden povraz,“ skonštatoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Projekt na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku realizuje spolu so župou a s partnerom občianske združenie ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj. Na výstavbu prvého vzorového domu na tomto sídlisku bude potrebných 100-tisíc eur, ktoré schválilo krajské zastupiteľstvo v pondelok v rámci úpravy župného rozpočtu.

„Projekt je postavený na princípe udržateľnosti. Rodiny si postavia domy vlastnými rukami, okrem strechy nad hlavou získajú aj pracovné návyky a zúčastňujú sa na edukačných aktivitách. Zjednodušene povedané – budujeme nielen rodinné domy, ale aj hodnoty. Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja pomôže na Luníku IX s výstavbou vzorovej stavby, podľa ktorej sa bude na sídlisku stavať ďalších šesť alebo sedem rodinných domov. Vzorový dom poslúži ako dočasné ubytovanie i komunitné centrum. Ak pôjde všetko podľa plánu, komunitné centrum na Luníku IX by mohlo fungovať už od leta 2022. Aktuálne bola podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia, s výstavbou by sme mali začať v priebehu septembra,“ dodal Trnka.

Domy - návrh Foto: ETP
Domy - návrh Domy - návrh

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach opakovane schválilo prenájom pozemku pre ETP Slovensko na svojpomocnú výstavbu predvádzacieho rodinného domu v mestskej časti Luník IX ešte v decembri 2019. Schválenie prenájmu pozemku bolo kľúčové. ETP má pripravené projekty domov, finančné prostriedky aj stavebný materiál na výstavbu.

Projekt na Luníku IX nadväzuje na úspešnú svojpomocnú a samofinancovanú výstavbu rodinných domov v Rankovciach, ktorej pilotnú fázu realizovalo združenie ETP Slovensko v rokoch 2014 až 2017. Získalo za to ocenenie Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Rankovčania, ktorí si takto postavili domy, dnes bývajú dôstojne, slušne a majú stavebné zručnosti, ktoré im pomáhajú v zamestnaní. Na základe dobrých skúseností z tohto pilotného projektu sa výstavbu domov na Luníku IX rozhodla podporiť aj župa.

ETP Slovensko poskytne vybraným motivovaným rodinám neziskové mikropôžičky za predpokladu, že si budú pravidelne dlhodobo (aspoň jeden rok) sporiť minimálne 50 eur mesačne a domy si postavia vlastnoručne. „Rodiny klientov nemôžu mať dlhy, deti musia riadne navštevovať školu a zároveň sa zúčastňujú na vzdelávacích aktivitách, ktoré zahŕňajú napríklad aj finančné vzdelávanie či výchovu k budúcemu zamestnaniu. Obyvateľom poskytneme odbornú pomoc pri výstavbe rodinných domov, napríklad pri vybavovaní stavebného povolenia, ale aj pri samotnej výstavbe v podobe takzvaného stavebného učiteľa,“ podotkla riaditeľka ETP Slovensko Veronika Poklembová. Ako dodala, prínosom projektu je, že rieši nielen otázku bývania vybraných klientov, ale zároveň umožňuje zapojiť do pracovného a vzdelávacieho procesu aj ťažko zamestnateľných ľu­dí.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #domy #Luník IX