V Košiciach podpísali Zelenú chartu

Signatári jedinečnej iniciatívy Green Slovakia Index sa stretli v piatok v Košiciach, kde prezentovali dobrovoľne prijaté záväzky udržateľnosti.

04.09.2021 07:00
debata

Iniciatíva má za cieľ posilniť implementáciu princípov udržateľnosti samospráv a podnikateľských subjektov do praxe.

V pilotnej fáze sa aktivity iniciatívy sústredili na podniky v centrách dvoch najväčších miest na Slovensku a v rámci sektora služieb HORECA. Dôvodom je skutočnosť, že v Bratislave a Košiciach sa pre podnikateľský sektor a samosprávy vytvára silný potenciál pre efektívnu komunikáciu aktivít s miestnymi obyvateľmi a návštevníkmi.

VIDEO: Podpis Zelenej charty.

Video

Iniciátorom projektu Green Slovakia – Zelené Slovensko je Inštitút klimatickej neutrality. Partnermi sú Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska a Košická komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Na projekte participovala aj Slovak Business Agency v rámci projektu EU Eco-Tandem. Projekt je realizovaný v spolupráci s Mestom Košice, mestskými časťami Bratislava-Staré Mesto a Košice-Staré Mesto, ktorých zástupcovia podpísali Zelenú chartu.

Zelená charta prijala dobrovoľné záväzky ako napríklad podporovať trvalo udržateľný rozvoj, znižovať spotrebu vody a energie či znižovať tvorbu odpadu. Zároveň majú záujem podporovať čistú dopravu a opatrenia na zníženie intenzity zásobovania a dopravy v centre mesta.

Samozrejmosťou by malo byť udržiavanie čistoty a poriadku v okolí vrátane zníženia hlučnosti. Hlavným cieľom Green Slovakia Index je začať dialóg, ktorý povedie k stanoveniu komunálnych politík, aby sa zohľadnili obchodné aktivity z pohľadu životného prostredia a udržateľnosti. Tento pilotný projekt smeruje k napĺňaniu klimatických cieľov a transformácii Slovenska na klimaticky neutrálnu krajinu do roku 2050.

„Obciam v súčasnosti chýbajú informácie, údaje a nástroje, ktoré by im umožnili zachytiť a kvantifikovať prístupy podnikateľov, ktoré sú v súlade s princípmi trvalej udržateľnosti, identifikovať súčasný stav a trend v tejto oblasti a definovať opatrenia v kompetencii samosprávy. Samospráva, naopak, môže podporovať prístup k zelenému prechodu na miestnej úrovni formou finančných aj nefinančných opatrení,“ povedal iniciátor projektu Rastislav Amrich z Inštitútu klimatickej neutrality.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #Zelená charta #znižovanie spotreby #trvalá udržateľnosť