V niektorých ambulanciách vyšetria pacientov aj bez testu

Vo väčšine slovenských nemocníc zaviedli rovnaké podmienky, no nie všetky vyžadujú od ľudí prichádzajúcich na ambulantné vyšetrenie test. Jedna z mála takých je napríklad v Brezne.

12.10.2021 09:40
Nemocnica Brezno Foto:
Nemocnica v Brezne nevyžaduje od bezpríznakových pacientov pri ambulantnom vyšetrení test.
debata (9)

Usmernenie ministerstva zdravotníctva dáva v tejto veci voľnosť, takže sa to vyhodnocuje lokálne. Hovorca breznianskej nemocnice Karol Vojtko Pravde potvrdil, že na základe rozhodnutia ich krízového štábu nevyžadujú v ambulanciách od pacientov test na Covid-19.

Návrh odborníčky

Zdôvodnili to tým, že kompletne očkovaní prichádzajúci na ošetrenie môžu byť rovnako infekční a chorí ako neočkovaní. Okrem toho by vraj testovaním v rámci mobilných odberových miest vystavili pacientov možnému riziku nákazy.

„Evidenciu o tom, koľkí sa infikovali počas plošného testovania síce nemáme, ale keď sa ľudia kvôli tomu vo veľkom zgrupovali, nebolo to dobré. Keď sa medzi desiatimi zistili napríklad traja pozitívni, riziko nákazy bolo oveľa vyššie. Samozrejme, že pri takomto kontakte s danými osobami hrozí šírenie infekcie,“ povedal. Vzápätí objasnil, že v nemocnici majú tridsať ambulancií. „Z toho 27 našich a zvyšné sú privátne. Niektorí súkromníci test vyžadujú,“ podotkol.

Vojtko pripomenul, že výnimkou v rámci testovania u nich je, ak má pacient, bez ohľadu na očkovanie, príznaky ochorenia dýchacích ciest, iné symptómy alebo pozitívnu epidemiologickú anamnézu. V takom prípade musí vopred informovať príslušnú ambulanciu telefonicky a dohodne sa na ďalšom postupe.

Ozrejmil, že tieto veci navrhuje ústavná hygienička, klinická mikrobiologička, ktorú v nemocnici majú. „Je tiež predsedkyňou krízového štábu, takže to hodnotí z odborného hľadiska,“ poznamenal. Zároveň upozornil, že podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva môže pacient, ktorý je podozrivý z nákazy alebo je pozitívny, teda v karanténe, navštíviť ambulanciu len v prípade neodkladného zdravotného výkonu.

Doplnil, že tak ako všade, tiež v breznianskej nemocnici, sa u všetkých plánovane hospitalizovaných vyžaduje negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. Podobne na urgentnom príjme každý absolvuje antigénový test. Detí do troch rokov sa to netýka.

Test za päť eur

Nemocnica v Zlatých Moravciach, ktorá patrí do siete spoločnosti AGEL, vyžaduje od pacientov pri ambulantnej návšteve potvrdenie o očkovaní, prekonaní covidu alebo platný antigénový či PCR test. Týka sa to všetkých nemocníc tejto siete, ktoré má aj v Skalici, Leviciach, Handlovej, Komárne, Levoči, Krupine, Kežmarku, Košiciach-Šaca, Bánovciach nad Bebravou či vo Zvolene.

„Potrebujeme chrániť našich zamestnancov, pacientov a najmä sa chceme vyhnúť negatívnemu dopadu na chod nemocníc,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Martina Pavliková. V prípade potreby vraj pacientom umožňujú okamžité antigénové otestovanie za manipulačný poplatok 5 eur. Podčiarkla, že uvedené sa netýka prípadov akútneho ohrozenia života.

„Ak však pri bežnom ambulantnom vyšetrení pacient odmieta všetky spôsoby preukázania sa o bezinfekčnosti, rovnako aj test, je na rozhodnutí konkrétneho lekára, či prijme riziko možného zanesenia nákazy do zdravotníckeho zariadenia. Tiež prípadnú nákazu zdravotníkov, ostatných pacientov a následne ťažké dopady na chod až paralýzu nemocnice,“ zopakovala Pavliková.

V niektorých ambulanciách sa podľa nej takíto ľudia vyšetrujú ku koncu ordinačných hodín, nie vždy je to ale možné. „Ak má pacient napríklad rehabilitáciu, kde je vyše hodinu v priamom kontakte s lekárom, riziko expozície vírusom je veľmi veľké. Rovnako je to pri vyšetreniach v nosovej či ústnej dutine,“ dodala Pavliková.

Priamo v ambulancii

Žilinská župa má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti štyri nemocnice – v Liptovskom Mikuláši, Čadci, Dolnom Kubíne a Trstenej. Riaditeľka odboru zdravotníctva v Žilinskom samosprávnom kraji Silvia Pekarčíková vraví, že ich nemocnice nevyžadujú od pacientov v ambulanciách tes­t.

„Iné je, keď idú k privátnemu špecialistovi, ktorý pôsobí v našom zariadení. V takom prípade o tom rozhoduje doktor,“ hovorí. Pripomenula, že každý pacient, aj bez testu, má právo vstúpiť do nemocnice, no súkromníkov neovplyvnia.

Pekarčíková pokračovala, že v rámci kraja dávajú možnosť všetkým lekárom, aby si od župy zobrali antigénové testy. Tie majú k dispozícii zo štátnych hmotných rezerv. Vďaka tomu môžu, v prípade záujmu, otestovať pacienta priamo v ambulancii. Záujem o to je vraj veľký. „Samozrejme, pri našich nemocniciach máme aj klasické mobilné odberové miesta,“ poznamenala.

Testovanie vyžadujú nemocnice, ktoré patria do siete Svet zdravia. Tie sa nachádzajú v Partizánskom, Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote, Rožňave, Košiciach, Trebišove, Humennom, Michalovciach, Topoľčanoch, Stropkove a vo Vranove nad Topľou. Hovorca nemocníc Tomáš Kráľ reagoval na túto tému príkladom zo žiarskej nemocnice.

„Ak prichádza plne zaočkovaný pacient na vyšetrenie a nemá žiadne covidové príznaky, nepotrebuje test. V prípade ľudí, ktorí príznaky majú alebo nie sú plne zaočkovaní, je aktuálny antigénový či PCR test vyžadovaný,“ vysvetlil. Poukázal tiež na to, že nemocnica má mobilné odberové miesto, na ktorom je možné otestovať sa za 5 eur na počkanie.

„Samozrejme, ak je pacient v akútnom stave, je mu poskytnutá zdravotná starostlivosť aj bez testu. V takejto situácii sú zdravotníci o to viac obozretnejší pri dodržiavaní protiepidemických opatrení,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Banskobystrický kraj #testy #Brezno