Lengvarský upokojoval situáciu v Košiciach

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) navštívil v piatok Košice. Pozrel si nemocnice a rokoval s riaditeľmi Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP), Východoslovenského onkologického ústavu (VOÚ), Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) a Detskej fakultnej nemocnice (DFN).

30.10.2021 09:57
debata (3)

VIDEO: Minister Lengvarský v Košiciach.

Video

Košický a Prešovský kraj patria v množstve covid pozitívnych pacientov k najhorším na Slovensku. „Bol som milo prekvapený. Napriek veľkému počtu pacientov biela medicína beží v neobmedzenom režime. Pacienti, ktorí potrebujú štandardnú zdravotnú starostlivosť, nie sú odsúvaní,“ konštatoval minister.

Generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik povedal, že nemocnica ako hlavný koordinátor covidových pacientov v rámci Košického kraja má k dispozícii 144 reprofili­zovaných lôžok, na ktorých je momentálne 138 pacientov. Deviati pacienti, ktorí sú na pľúcnej ventilácii, sú všetci nezaočkovaní, 18 pacientov potrebuje vysokoprietokový kyslík. Od soboty sa bude reprofilizovať ďalších 18 lôžok.

V Detskej fakultnej nemocnici je reprofilizovaných 20 lôžok, z ktorých je 11 obsadených deťmi a štyri ich sprievodcami. Ďalšie štyri deti sú v karanténe na inom oddelení. „Snažíme sa svoju prácu organizovať tak, aby sme neobmedzovali klasickú medicínu. Od septembra vakcinujeme 12– až 17-ročné deti a od minulého týždňa sme zaočkovali 12 mladších detí vo veku od 5 do 12 rokov s vážnymi chronickými ochoreniami,“ povedala riaditeľka DFN Jaroslava Feketeová.

Tomáš Sieber, generálny riaditeľ VOÚ informoval, že v ústave nemajú žiadneho covid pozitívneho pacienta. Neočkovaní zdravotnícki pracovníci a pacienti sú dvakrát do týždňa testovaní. Naopak, vo VÚSCH podľa informácií generálneho riaditeľa Štefana Lukačína už zopár pacientov s covidom hospitalizovali aj zoperovali.

Minister Lengvarský sa vyjadril aj k optimalizácii siete nemocníc. Uviedol, že na budúci týždeň ide aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) do Humenného a navštívi aj ďalšie mestá. „Všetci partneri, s ktorými som dnes diskutoval, reformu podporujú. Jej cieľom je dosiahnutie najvyššej možnej kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti. Náš cieľ je správny. Budeme diskutovať ďalej a hľadať optimálnu cestu.“ Podotkol, že nemocnice sa nikde rušiť nebudú. „Nechcem predbiehať udalosti, ale chcem ubezpečiť, že nemocnice sa budú transformovať na služby, ktoré príslušný región potrebuje. Ako sa budú nemocnice transformovať, uvidíme za dva roky. Všade budú poskytovať urgentnú starostlivosť, jednodňovú chirurgiu a pod. K nejakým obrovským presunom lekárov nedôjde. K odlivu zamestnancov prichádza tak či tak," povedal minister.

Vzhľadom na postavenie košických nemocníc, tie by sa mali hlavne špecializovať na vyššie typy a náročnejšiu zdravotnú starostlivosť. „Ak optimalizácia bude schválená, ďalšou úlohou v Košiciach bude zvýšiť možnosti nemocnice po stránke odbornej. Už dnes si zhruba 50 percent pacientov vyberá pri vážnejších plánovaných operáciách nemocnicu v krajskom meste," dodal Lengvarský.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura #optimalizácia siete nemocníc #reprofilizácia