Spadla z oblakov? Zvláštnu sochu umiestnil autor k svojmu dielu

V strede michalovského námestia sa v Deň boja za slobodu a demokraciu, teda 17. novembra, objavila socha.

14.12.2021 10:15
Michalovce, socha Foto:
Zvláštnu sochu umiestnil umelec k svojmu dielu
debata (3)

Vzhľadom bola tak trochu kontroverzná, nikto nevedel, kto ju tam inštaloval, a aj preto vzbudila u prechádzajúcich sa Michalovčanov rôzne emócie.

Na sociálnej sieti sa objavila výzva, aby sa autor prihlásil. „Pretože mu bude, tá výstava zlikvidovaná, aj znehodnotená, ak sa prihlási, výstava bude môcť pokračovať, bude mu pridelené osobitné miesto, predpokladám, že ide o mladého, talentovaného človeka, nech tým chcel povedať čokoľvek …Ďakujem, prajem príjemný deň všetkým,“ napísala Alenka Jarská, ktorá k statusu pridala aj fotografie.

Autorom sochy je podľa mestského úradu Ján Gonda. „Sochu, s vedomím autora, odstránili Technické a záhradnícke služby mesta Michalovce, a to z dôvodu, že neboli ukončené potrebné schvaľovacie procesy. Na ďalšej spolupráci sme sa zatiaľ nedohodli,“ uviedla pre Pravdu Mária Stričková, referentka odboru komunikácie, marketingu a kultúry mesta Michalovce. Autor si podľa jej informácií neželá komunikovať s médiami.

Socha však bola umiestnená na vydláždenom mieste, kde už od roku 2018 stoja štylizované husle vo vertikálnej polohe a tanečnej póze, doplnené o štyri elipsovité lavičky pripomínajúce noty. A jej autorom je tiež Ján Gonda.

Husle v Michalovciach. Foto: Alenka Jarská (FB)
Michalovce, socha Husle v Michalovciach.

„Miesto je netradičným oživením pešej zóny a veríme, že našim obyvateľom sa bude páčiť. Okrem toho, že poskytuje priestor pre oddych, je zároveň originálnym fotogenickým miestom,“ uviedla v tom čase hovorkyňa Michaloviec Iveta Palečková.

Mesto poskytlo tomuto umelcovi práve toto miesto pre jeho dielo a na prezentáciu jeho tvorby bezodplatne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #socha #Košický kraj