V Bratislave zapálili stredoškoláci sviečky za detské obete vojny na Ukrajine

Stredoškoláci a aktivisti dnes pred veľvyslanectvom Ruskej Federácie zapálili viac ako sto sviečok za detské obete vojny na Ukrajine. Spolu s iniciatívou Mier Ukrajine: Za vašu a našu slobodu vyzvali Rusko na okamžité zastavenie bombardovania humanitárnych konvojov a obytných štvrtí.

18.03.2022 14:00
Ukrajina Rusko Vojna Foto: ,
Muž odstraňuje závesy vo vnútri zničenej školy počas 23. dňa ruskej invázie na Ukrajinu 18. marca 2022 v Kyjeve.
debata (14)

Účastníci podujatia tiež spoločne položili kvety a na zábrany pred bránou veľvyslanectva priviazali so stužkami v ukrajinských farbách fotografie zabitých detí, spolu so siluetami ďalších obetí.

„Utrpenie detí nemôže byť nikomu ľahostajné. Preto sme dnes spolu so spolužiakmi a študentmi viacerých škôl aj my prišli povedať – zastavte to,“ ozrejmil stredoškolský študent z Bratislavy Matej Čačík.

Ľudmila Verbická z iniciatívy na podujatí pred ruským veľvyslanectvom uviedla, že vojna na Ukrajine si doteraz vyžiadala viac ako 100 detských životov a ďalšie stovky zranených detí. Vyzvala Rusko, aby prestalo útočiť na humanitárne konvoje a obytné štvrte a civilizovaný svet požiadala o pomoc s dosiahnutím garancie bezpečnosti pre humanitárne konvoje a bezpečnú evakuáciu civilistov. Okrem tejto požiadavky iniciatíva žiada o okamžité zastavenie odoberania ropy a plynu z Ruska, kompletné odpojenie ruských bánk zo systému SWIFT, o pomoci Ukrajincom brániť zem aj vzduch všetkými dostupnými prostriedkami, o zabezpečenie ochrany ukrajinských jadrových zariadení aj o zastavenie dezinformácií šírených v mediálnom a internetovom priestore.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine