Prešov odišiel z Odkazu pre starostu. Niektoré podnety považuje za zneužívanie stránky

Stránka Odkaz pre starostu funguje už viac ako 12 rokov. Je projektom neziskovej mimovládnej organizácie Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť - SGI. Od začiatku má ambíciu prispieť ku skvalitneniu miestnych samospráv a ich pozitívnejšiemu vnímaniu občanmi, a to vďaka posilnenej komunikácii z oboch strán. Využíva ju šesť krajských miest, 53 ostatných miest a 88 obcí. Donedávna na platforme fungovalo aj krajské mesto Prešov.

15.04.2022 12:27
debata

„Od mesta Prešov sme 7. apríla 2022 dostali žiadosť o ukončenie spolupráce a k 11. aprílu sme mesto na portáli deaktivovali. Žiaľ, aj takéto následky môže mať nepochopenie myšlienky portálu a atakovanie samosprávy prostredníctvom stoviek podnetov, aktualizácií a komentárov zo strany jedného či niekoľkých užívateľov,“ opísali administrátori stránky dôvody ukončenia spolupráce na sociálnej sieti.

Niektorí užívatelia totiž pridávali podnety v počtoch, ktoré presahovali limity administrátorov, tak na strane pracovníkov, ako aj na strane samosprávy. „Preťažiť zamestnancov samosprávy a demotivovať mestá od riešenia podnetov nie je cieľom projektu a bolo by nám ľúto, ak by z tohto dôvodu od tejto dobrovoľnej spolupráce odstúpili aj ďalšie zapojené samosprávy. Mestu Prešov ďakujeme za spoluprácu a prajeme veľa vyriešených podnetov prostredníctvom vlastných kanálov,“ uviedla stránka, ktorá od spustenia portálu v roku 2010 vyriešila spolu s občanmi a samosprávami až 61 534 podnetov.

Prešovčania sa môžu podľa vedenia mesta aj naďalej aktívne zapájať do chodu samosprávy prostredníctvom svojich nápadov, myšlienok či upozornení na prípadné nedostatky. Posielať ich môžu napríklad poštou na adresu úradu alebo osobne doručiť do podateľne. Využiť môžu aj telefonické kontakty alebo svoj podnet jednoducho poslať prostredníctvom formulára na webovej stránke mesta. Tam je však potrebné problém presne lokalizovať podľa GPS súradníc a zadať ho hlavne pod vlastným menom a priezviskom. Podnety sa takto dostávajú priamo na riešenie zodpovedným pracovníkom.

„K rozhodnutiu deaktivovať si naše konto na portáli prispela i skutočnosť, že takmer polovicu z podnetov, ktoré prostredníctvom tejto adresy prichádzajú, tvoria podnety jediného občana, ktorého identita nie je známa. Za obdobie od 1. 9. 2021 podal spolu 321 podnetov, ktoré mnohokrát nespĺňajú pravidlá stanovené portálom, sú subjektívne, všeobecné, niekedy až urážajúce. Podať podnet prostredníctvom portálu odkazprestarostu.sk navyše môže ktokoľvek, aj bez udania svojej totožnosti, nakoľko na registrovanie podnetu stačí uviesť iba e-mailovú adresu. Z tohto pohľadu sú teda všetky podnety prakticky anonymné,“ uviedla dôvody samospráva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Prešovský kraj #odkaz pre starostu