Košická župa začala s najväčšou rekonštrukciou mosta vo svojej histórii

Košický samosprávny kraj začal s komplexnou rekonštrukciou mosta cez rieku Ondava pri obci Sirník, ktorý je v havarijnom stave. Demolačné práce sa začali v piatok. Bolo odstránené aj dočasné premostenie nachádzajúce sa v časti nosnej konštrukcie.

14.04.2022 15:00
most pri obci Sirník, KSK Foto:
Košická župa začala s najväčšou rekonštrukciou mosta vo svojej histórii. Most nad Ondavou stojí pri obci Sirník.
debata (2)

„Od uzavretia mosta dostávame množstvo otázok, či to bolo nutné, avšak ide o najdlhší most v správe kraja, má takmer 200 metrov a tomu zodpovedajú aj technické opatrenia, postup prác i cena,“ skonštatoval predseda kraja Rastislav Trnka.

Obyvateľov takto čakajú náročné obchádzky, keďže budú musieť obchádzať každý deň 56 kilometrov do práce či školy. Ťažká technika odstráni v najbližších týždňoch zo Sirníka približne 900 ton sutín, ktoré tvoria nosnú konštrukciu. Po tom sa začne s výstavbou nového mosta, ktorý bude bezpečný pre všetkých. Pôjde pri tom o najväčšiu rekonštrukciu mosta v histórii župy.

Košická župa začala s najväčšou rekonštrukciou...
Košická župa začala s najväčšou rekonštrukciou...
+4Košická župa začala s najväčšou rekonštrukciou...

V uplynulých dňoch začal zhotoviteľ prípravné práce odfrézovaním vozovky, nasledovalo odstránenie približne 20-metrového dočasného premostenia. Následne sa mohli začať búracie práce, v rámci ktorých bude odstránených 33 nosníkov. Vybúrané budú aj opory mosta a časti pilierov, ktoré budú vybudované nanovo. „Súčasťou prác bude zosilnenie komorovej časti mosta, zhotovená bude tiež nová nosná konštrukcia, ktorú budú tvoriť železobetónové nosníky. Práce budú zahŕňať aj zhotovenie novej izolácie mosta, odvodnenia, ríms, bezpečnostných zariadení, ako aj chodníkov,“ doplnil riaditeľ investičného úseku Správy ciest samosprávneho kraja Matej Pindroch. V záverečnej fáze bude prebiehať vybudovanie novej vozovky mosta, chodníkov a úpravy pod mostom.

„Pri tejto rekonštrukcii je našou prioritou, aby dopravné obmedzenia ovplyvňovali obyvateľov čo najkratšie. Aj preto bola jednou z podmienok súťaže nielen cena, ale aj čas výstavby. Zhotoviteľ preto posilnil kapacity, pracovať by sa tu malo sedem dní v týždni. Vďaka tomu by sa malo podariť dokončiť rekonštrukciu do ôsmich mesiacov, most by sme chceli pre vodičov sprejazdniť najneskôr v novembri tohto roka,“ dodal Trnka.

Rekonštrukcia mosta nad riekou Ondava pri obci Sirník si vyžiada viac ako 4,1 milióna eur, práce financuje zo svojho rozpočtu kraj. Do ukončenia výstavby mosta budú obyvateľom slúžiť obchádzkové trasy. V smere z Veľkých Kapušian sa do Trebišova dostanú cez Oborín a Trhovište a ďalej do Sečoviec. V smere z Trebišova vedie obchádzka po ceste do Kráľovského Chlmca alebo cestami druhej a tretej triedy.

Most v Sirníku bol postavený v roku 1965. Jeho stav znalci označili ako havarijný. Je dlhý 198,97 metrov, široký je 10,7 metra. Po prvý raz bol uzatvorený v júni minulého roku, keď došlo k popraskaniu časti nosníkov. V novembri kraj sprejazdnil dočasné premostenie. K opätovnému uzatvoreniu mosta došlo 10. marca, keď bol zistený vznik trhlín na ďalších nosníkoch, v dôsledku čoho hrozil kolaps nosnej konštrukcie. Zmluvný termín ukončenia rekonštrukcie je 169 pracovných dní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #oprava mosta #Sirník