V košickej zoo museli utratiť medvedicu, pochádzala zo slávnych pätorčiat

Smutná správa prišla v piatok z košickej zoologickej záhrady. Jedno z slávnych medvedích pätorčiat tam museli zo zdravotných dôvodov utratiť.

08.07.2022 19:39
V zoo museli utratiť medvedicu, Košice Cindy Foto:
Medvedica Cindy bola chorá, aby sa netrápila, museli ju utratiť.
debata (1)

Medvedica Cindy mala viacero zdravotných problémov. „Dlhodobá liečba neprinášala očakávaný výsledok a zviera trpelo. V súvislosti s extrémnymi teplotami posledných týždňov sa zhoršila aj funkcia srdca. Keďže takýto stav nie je v súlade so Štandardmi EAZA a WAZA pre welfare zvierat, pristúpili sme k najťažšiemu rozhodnutiu,“ informovala zoo na sociálnej sieti.

Následná pitva potvrdila nezvratné degeneratívne zmeny na chrbtici a zadných končatinách. Z pätorčiat zostal už len samec Bubu v ZOO Tábor-Větrovy.

ZOO Košice momentálne chová jedného dospelého medveďa hnedého (Ursus arctos arctos) Žaba, ktorý sa tu narodil v roku 1997. Okrem neho návštevníkov tešia ešte tri dospievajúce mláďatá zachránené z prírody – Máša, Filip a Tatranka.

zväčšiť Medveď Žabo pomáha pri testovaní kontajnerov. Foto: Jana Vargová
V zoo museli utratiť medvedicu, medveď Žabo Medveď Žabo pomáha pri testovaní kontajnerov.

Chov medveďov hnedých má v košickej zoo tradíciu už od roku 1988. Základom boli dvaja medvedí súrodenci z Bratislavy. V januári 2002 prišli na svet medvedie pätorčatá. Táto udalosť je zapísaná aj do Guinnessovej knihy rekordov a preslávila košickú zoo na celom svete. Ich rodičmi boli medveď Kubo a medvedica Maťa. Mláďatá dostali mená Bubu, Dazzle, Mišo, Ťapík a Cindy.

medvede, ZOO, Košice Čítajte viac Pätorčatá narodeniny prespali

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #ZOO Košice #medveď hnedý