Pri Košiciach horí les už šiesty deň

Desiatky hasičov, množstvo techniky a aj vrtuľník pomáhajú s hasením požiaru lesného porastu v katastri obce Malá Lodina (okr. Košice-okolie).

25.07.2022 20:40
požiar Malá Lodina, hasiči Foto:
Hasiči postupujú v nedostupnom teréne.
debata

Hoci je požiar vzdušnou čiarou od Košíc vzdialený okolo 20 kilometrov, na smrad sa sťažovali viacerí obyvatelia mesta z rôznych, aj vzdialenejších, mestských častí.

Požiar v nedostupnom teréne vypukol ešte v stredu popoludní minulý týždeň. Hasičom prácu komplikuje prevýšenie 240 metrov a vysoké teploty. V pondelok sa oheň presunul severnejšie a momentálne sa nerozširuje. Hasičom by pri jeho likvidácii veľmi pomohol trvalejší dážď.

„V ťažko dostupnom teréne je vytvorený jazierkový systém zložený z 21 jazierok a zároveň sa vykonáva hasenie bambi vakmi pomocou vrtuľníkov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová. Z vrtuľníka nad požiarisko spustili na rôzne miesta aj oto vaky s vecnými prostriedkami a materiálom potrebným na hasenie. Oto vaky slúžia ako nádrže na hasenie požiaru v nedostupnom teréne.

požiar Čítajte viac Pod Tatrami horelo 80 hektárov lesa, hasiči plamene zlikvidovali

Hasiči z modulu pozemného hasenia – skupina západ, stred a východ sa podľa jej slov úspešne zlanili na požiarisko a pokračujú s hasením. „Aj počas dnešného dňa im pomáhajú vrtuľníky Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR,“ dodala hovorkyňa s tým, že počas noci bude na požiarisku aj naďalej vykonávaný monitoring.

„Na mieste je zriadený riadiaci štáb. Na likvidácii požiaru sa momentálne podieľa 87 profesionálnych hasičov vrátane príslušníkov z modulu pozemného hasenia a 32 kusov hasičskej techniky, 26 dobrovoľných hasičov a 10 kusov hasičskej techniky. Počas hasenia bude pomáhať aj vrtuľník Leteckého útvaru MV SR s bambi vakom,“ uviedla samostatná odborná inšpektorka Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach Jana Matis Libová.

Pre vysoké riziko vzniku požiarov v dôsledku pretrvávajúceho sucha a vysokých teplôt platí od soboty zákaz vstupu do lesov v okresoch Košice a Košice-okolie.

Pri hasení pomáhajú aj vrtuľníky Leteckého...
Plnenie oto vakov vodou.
+5Hasiči z Novačian pomáhajú pri likvidácii požiaru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #lesný požiar #Košický kraj #Malá Lodina