Pozostatky kardinála Tomka sú v Košiciach, posledné zbohom bude v utorok

V sobotu sa kardinál Jozef Tomko, ktorý zomrel v pondelok v Ríme, symbolicky vrátil do svojej rodnej Košickej arcidiecézy.

14.08.2022 16:45
rakva Tomka v Košiciach Foto:
Pozostatky kardinála Tomka preniesla do košickej Kaplnky sv. Michala mestská polícia.
debata (4)

Pozostatky rodáka z Udavského previezli z Bratislavy do Košíc, ktoré miloval. Želaním kardinála bolo, aby miesto posledného odpočinku mal v Katedrále sv. Alžbety, kde ho pochovajú v utorok.

Kardinál Tomko podľa Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) vyslovil želanie, že chce byť pochovaný v Katedrále svätej Alžbety, keď mal 82. narodeniny. V roku 2006 to uviedol v liste pre vtedajšieho košického arcibiskupa Alojza Tkáča.

VIDEO: Krypta, kde bude pochovaný kardinál Jozef Tomko.

Video

„Po duchovných cvičeniach vo Vatikáne mi napísal list, že už má svoj vek, a tak sa rozhodol požiadať, aby mohol byť pochovaný v katedrále. Preto – lebo pán kardinál i ja máme svoje roky, a tiež, aby neboli nejaké problémy – požiadal som pána dekana Šandora, aby bola upravená hrobka v Dóme," povedal vtedy Tkáč.

Pozostatky kardinála Tomka privítali za účasti košického arcibiskupa metropolitu Mons. Bernarda Bobera, košického pomocného biskupa Mons. Marka Forgáča, dekana a farára Farnosti sv. Alžbety v Košiciach Allana Tomáša, ďalších kňazov, hojnej účasti veriacich, primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka a viceprimátorky Košíc Lucie Gurbáľovej v kaplnke sv. Michala.

Kardinál Tomko Košice Čítajte aj Košice sú na pohreb kardinála Tomka pripravené

Rakvu preniesla do kaplnky sv. Michala mestská polícia, kde nasledovala tzv. vigília pri zosnulom, žalmy, bohoslužba slova a litánie za zosnulého. Sú to modlitby vďačnosti za kardinála, ktorý sa celý svoj život snažil o pozdvihnutie Košickej arcidiecézy, pripomenul Jaroslav Fabian, hovorca Košickej arcidiecézy. Následne veriaci pristupovali k pozostatkom, aby sa im poklonili a modlili sa pri nich.

„Veľmi ma dojali výrazy tvárí ľudí, ktorí dnes večer prišli. Neboli to prejavy beznádeje, ale prejavy vďačnosti a pokory. Nebola to bolesť v očiach pri zosnulom otcovi kardinálovi, ale bolesť, ktorá teší, že do domu Otca prišiel taký skvelý človek, ktorého sme mali milosť osobne poznať," povedala Adriana Čurajová z Tlačovej kancelárie KBS.

Rakva s jeho telesnými pozostatkami bude vystavená v Katedrále sv. Alžbety ešte v pondelok 15. augusta od 9. do 12. hodiny. V utorok, v deň pohrebu, bude vystavenie ostatkov od 7. hodiny ráno. Verejné uctenie pozostatkov kardinála Jozefa Tomka v Katedrále sv. Alžbety bude sprevádzať modlitba svätého ruženca panychída.

VIDEO: Pozostatky kardinála Tomka previezli na Slovensko.

Video

V utorok 16. augusta je na 11. hodinu naplánovaná pohrebná svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Očakáva sa účasť biskupov zo Slovenska a z iných krajín.

„Chcel by som poprosiť tých, ktorí plánujú prísť sa pomodliť k rakve zosnulého kardinála Jozefa Tomka, aby to nespájali so samotným pohrebom, lebo v utorok je plánovaný vstup pre verejnosť do katedrály len do 9. hodiny," uviedol Fabian.

VIDEO: Najvyšší ústavní činitelia sa prišli pokloniť zosnulému kardinálovi Jozefovi Tomkovi.

Video

Mesto Košice počas víkendu a začiatkom budúceho týždňa očakáva tisícky veriacich, ktorí sa budú chcieť rozlúčiť so zosnulým kardinálom Tomkom. Na samotnom smútočnom obrade sa podľa odhadov môže zúčastniť až 5-tisíc ľudí. Pre tých, ktorí sa nedostanú do Dómu sv. Alžbety, bude na námestíčku pred Urbanovou vežou pripravená veľkoplošná obrazovka a priamy prenos z obradu.

Podobný pohreb sa tam konal pred 60 rokmi, keď tu v roku 1962 pochovali biskupa Jozefa Čárskeho. Práve Čársky v roku 1945 poslal mladého seminaristu Jozefa Tomka na štúdium do Ríma.

Kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, zomrel v Ríme v pondelok 8. augusta. Zomrel ako nestor (najstarší žijúci kňaz) Košickej arcidiecézy v 99. roku života, 74. roku kňazstva a 43. roku biskupskej služby.

Prípravy na pohreb kardinála Tomka v Košiciach.
Centrum mesta Košice zdobia vlajky Košíc,...
+6Rozlúčiť sa s kardinálom Tomkom prišli aj mladí...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #kardinál Jozef Tomko