Za zabitie dieťaťa dostal profirodič podmienku. Tvrdí, že sa cíti nevinný

Po siedmich rokoch sa profesionálny rodič Ivan Grznár z Veľkého Šariša (okr. Prešov) dočkal rozsudku. Krajský súd v Prešove ho v utorok uznal vinným zo zločinu zabitia 19-mesačného dieťaťa, ktoré mu bolo zverené do opatery.

25.08.2022 19:00
krajsky sud v presove Foto:
Krajský súd v Prešove.
debata (6)

Obžalovaný na súd neprišiel, zastupoval ho jeho advokát. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

„Odvolací senát Krajského súdu v Prešove na verejnom zasadnutí, po doplnení dokazovania výsluchom znalca, zrušil rozhodnutie Okresného súdu Prešov zo dňa 5. mája 2021 v celom rozsahu a sám vo veci rozhodol tak, že obžalovaného uznal za vinného zo zločinu zabitia. Obžalovanému uložil trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu a zároveň s uložením probačného dohľadu nad správaním obžalovaného v skúšobnej dobe v trvaní piatich rokov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa súdu Ivana Petrufová. Prokurátor žiadal pre obžalovaného trest vo výške minimálne deväť rokov.

Obžalovanému odvolací senát okrem toho uložil trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze vykonávať činnosť profesionálneho náhradného rodiča v trvaní desať rokov. Rovnako mu súd uložil povinnosť spočívajúcu v príkaze zamestnať sa v skúšobnej dobe alebo sa uchádzať preukázateľne o zamestnanie. Odvolací senát napokon zamietol odvolanie okresného prokurátora.

„Môj klient od začiatku vinu popiera. Myslí si, že sú vo veci naďalej pochybnosti, ktoré odôvodňujú tento jeho postoj a chce byť preto oslobodený od obžaloby. Dokazovanie sa vykonávalo iba v jednom smere, teda preukazovaním viny môjho klienta. Poranenia Simonky mohol spôsobiť aj niekto iný,“ skonštatoval po pojednávaní obhajca Martin Bašista s tým, že Simonka nebola zdravé dieťa, mala zaostalý vývin a množstvo zdravotných ťažkostí. „Preto existuje množstvo pochybností. Myslím si, že môj mandant zváži podanie mimoriadneho opravného prostriedku.“

Krajský prokurátor Martin Tuleja po vyhlásení rozsudku uviedol, že odvolanie okresného prokurátora bolo zamietnuté a bol vyhlásený nový rozsudok čo do viny a trestu. „Krajský súd znovu aplikoval mimoriadne zníženie trestu pod dolnú hranicu za súčasnej zmeny právnej klasifikácie skutku. Vyčkáme na písomné doručenie rozhodnutia, a potom prípadne zvážime aj podanie mimoriadneho opravného prostriedku.“

K smrti Simonky došlo 11. marca 2015 vo večerných hodinách. Ivan Grznár pracoval ako profesionálny rodič košického detského domova. V opatere mal tri deti a okrem toho sa s manželkou staral o svoje vlastné dvojičky.

Polícia vtedy informovala, že „znalec z odboru súdneho lekárstva predbežne vylúčil, že by si zranenia spôsobila Simonka sama alebo ďalšie maloleté osoby, ktoré sa v tom čase v dome nachádzali." Simonka mala viaceré poranenia a modriny, okrem iného aj pomliaždené tenké a hrubé črevo a vnútorné krvácanie. Súdny proces sa začal začiatkom októbra 2015. Prokuratúra ho vinila zo zločinu zabitia z nedbanlivosti. Obžalovaný na prvom pojednávaní vyhlásil, že je nevinný.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #súd #Veľký Šariš #profesionálny rodič #Prešovský kraj