Začína sa Európsky týždeň mobility, v Poprade zavádzajú MHD zadarmo

Dnes sa začína Európsky týždeň mobility, ktorý sa každoročne koná v septembri, tento rok od 16. do 22. septembra. Hlavnou témou tohtoročnej kampane je Lepšia dostupnosť.

16.09.2022 12:00
ETM 2022 Foto:
Európsky týždeň mobility má podporiť ekologickú dopravu.
debata

Úlohou kampane je zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite a podpora zmeny správania ľudí v prospech verejnej dopravy a iných čistých, inteligentných dopravných riešení, ktoré prispievajú k zlepšeniu kvality ovzdušia a vytvoreniu príjemnejších miest pre život a prácu.

Európsky parlament v sobotu 17. septembra v česko-slovenskom pohraničí organizuje cezhraničnú jazdu na bicykloch, plavbu loďou a diskusiu o ochrane životného prostredia a podpore udržateľnej mobility. Súčasťou celodenného programu, v rámci ktorého sa na prepravu využijú okrem bicyklov aj lode – a to na plavbu po Baťovom kanáli – bude i debata na rozhľadni Skalica.

Mnohé samosprávy, ale aj verejní dopravcovia podporujú túto kampaň rôznymi akciami či súťažami. V niektorých mestách zas zavádzajú alebo už zaviedli MHD zadarmo. Priekopníkmi v tejto oblasti boli mestá Komárno či Vranov nad Topľou.

Komárno MHD doprava zdarma autobus Čítajte aj Komárno ako prvé mesto na Slovensku zaviedlo bezplatnú MHD

„Podľa údajov získaných od spoločností, ktoré v našom meste zabezpečujú mestskú hromadnú dopravu, v prvom polroku tohto roka bolo spolu na oboch linkách prepravených celkovo 89 746 cestujúcich, pričom za rovnaké obdobie v uplynulých rokov bolo prepravených 74 523 cestujúcich. Čiže pomocou bezplatnej mestskej hromadnej dopravy bolo prepravených o 15-tisíc cestujúcich viac, čo znamená nárast približne o 17 percent. Tu je potrebné poukázať, že začiatok tohto roka bol ešte poznamenaný pandémiou a zároveň menšou migráciou občanov. Podľa našich zistení dopravu zadarmo najviac oceňujú starší občania, občania, ktorí ňou pravidelne cestujú do práce a z nej, žiaci a študenti škôl a veľmi pozitívne ohlasy máme aj od obyvateľov okolitých obcí,“ opisuje situáciu v meste hovorkyňa mestského úradu Vranova nad Topľou Eva Fedorňáková.

V rozpočte mesta sú vyčlenené finančné prostriedky na mestskú verejnú dopravu v objeme 120-tisíc eur na náhradu straty, ktorá vznikne dopravcovi pri poskytovaní výkonov vo verejnom záujme. Tie aj v tomto roku mesto zaplatí. „Za aktuálnych finančných nárokov prepravcu na dofinancovanie tejto služby plánujeme ponechať dopravu zadarmo aj nasledujúci rok. Bude teda závisieť od prepravcu, či dokáže takto službu zabezpečovať aj naďalej,“ uvádza hovorkyňa s tým, že pri príprave rozpočtu na rok 2023 sa bude zvažovať, či vyššie finančné nároky na túto službu dokáže mesto zvládnuť pri zabezpečovaní svojich základných kompetencií. „Bude to, samozrejme, závisieť aj od ostatných parametrov výdavkovej časti rozpočtu, najmä vývoja cien energií, stavebných materiálov a podobne.“

Elektrobus eCitaro si mesto Poprad požičalo od... Foto: Mesto Poprad
ETM 2022 Elektrobus eCitaro si mesto Poprad požičalo od nemeckého výrobcu ako prvé na Slovensku. Tri týždne ho môžu využívať cestujúci zadarmo.

Ďalším mestom, ktoré zaviedlo od 1. septembra prepravu obyvateľov zadarmo, je Poprad. „Do dnešného dňa je vydaných do šesťtisíc kariet. MHD zadarmo šetrí peňaženky Popradčanom, dokonca štvorčlenným rodinám až do výšky 800 eur ročne,“ hovorí riaditeľka SAD Poprad Marianna Gočová Krajčová.

Mesto Košice sa chce v rámci tohtoročného týždňa mobility zamerať na dlhodobejšie ciele a projekty, ktoré pretrvajú a budú slúžiť obyvateľom aj po skončení kampane. Sprievodné akcie však pripravuje až v nasledujúcich týždňoch. Do kampane sa okrem mesta pridáva aj Košický samosprávny kraj a Integrovaný dopravný systém Východ. Už tradične sa do sprievodných aktivít zapojí aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), ktorý v sobotu 24. septembra organizuje Dopravácky deň na Aničke s historickými vozidlami, kde si prídu na svoje návštevníci všetkých vekových kategórií. DPMK zároveň odporúča využiť na presun na túto udalosť rodinný hodinový cestovný lístok pre jednu až dve dospelé osoby a maximálne šesť detí v cene 1 euro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #Európsky týždeň mobility #Prešovský kraj #MHD zadarmo