Pás cudnosti ako fyzický trest. V Banskej Bystrici vystavujú mučidlá z celej Európy

Desivé praktiky mučenia v minulých storočiach pripomína v Banskej Bystrici obrovská železná panna, stolička bosoriek či vyšetrovacie kreslo. V Thurzovom dome verne zobrazili prostredie temnice, kde ľuďom kedysi spôsobovali neúnosné utrpenie.

11.10.2022 11:23
vyšetrovacie kreslo, Banská Bystrica, Thurzov dom Foto: ,
Vyšetrovacie kreslo sa počas výsluchov používalo, najmä v Nemecku, až do roku 1846.
debata (1)

Tresty, ktoré boli bežnou súčasťou 16. až 19. storočia, približuje viac ako sedemdesiat exponátov mučiacich nástrojov, ktoré môžu vidieť návštevníci Thurzovho domu v Banskej Bystrici. Tridsať kusov je zo zbierok Stredoslovenského múzea, ďalšie sú vernými kópiami originálov od súkromných zberateľov a historikov z Nemecka, Poľska, Talianska či zo Španielska.

Unikátna výstava mučidiel ukazuje napríklad dereš, kladu, škripec, nástroj na tlačenie a drvenie lebky, vyšetrovacie kreslo, plášť kajúcnika či pás cudnosti, ktorý sa tiež považuje za predmet vyvolávajúci utrpenie.

Najväčším a najťažším kúskom je železná panna, ktorá váži 120 kilogramov a je vysoká 240 centimetrov. Používať ju mali v stredovekom Nemecku, takže známa je aj pod názvom „norimberská panna“. Ide o dutú figurínu s ostrými hrotmi na vnútornej strane. Tie nešťastnú obeť po zovretí prepichovali. Umiestnené však boli tak, aby nezasiahli životne dôležitý orgán. Zaručil sa tým dlhý a bolestný proces umierania. Prvá správa o takejto forme mučenia je z roku 1515. Hovorí o potrestaní falšovateľa, ktorý žil vo veľkých kŕčoch v železnej panne tri dni, kým napokon skonal.

Železná panna mučila obeť vo svojom zovretí...
Železná panna mučila obeť vo svojom zovretí...
+10Vyšetrovacie kreslo sa počas výsluchov...

„Cieľom je nielen šokovať, ale najmä priniesť príbeh nástrojov, zariadení a praktík, prostredníctvom ktorých sa v minulosti zabezpečovalo naplnenie litery zákona,“ uviedol vedúci oddelenia kultúry banskobystrickej župy Peter Černek. Práve samosprávny kraj podporil túto výstavu sumou 12-tisíc eur. Stredoslovenské múzeum, ktorého je župa zriaďovateľom, na to vyhradilo z vlastných zdrojov 3-tisíc eur. Prostriedky na to ušetrilo vlani aj vďaka mimoriadne úspešnej výstave Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov. Tú aktuálnu zorganizovali s poľskou spoločnosťou Araneus Sebastian Wadycki.

„Exponáty, ktoré tu môže návštevník vidieť, môžeme rozdeliť na tri skupiny – nástroje, prostredníctvom ktorých sa vykonával trest, tie, ktorými sa mučilo a trýznilo, a nástroje na popravu,“ vysvetlil Černek.

Hoci súčasťou výstavy sú predmety, ktoré približujú spôsoby mučenia z celej Európy, nechýbajú ani tie, ktoré sú spojené s banskobystrickým regiónom. Jednám z nich je štít so súdnym mečom z Ľubietovej.

V Thurzovom dome je možné tieto predmety vidieť až do konca januára budúceho roka. Počas výstavy pripravujú organizátori tiež sprievodné aktivity a tvorivé dielne pre školy či rodiny s deťmi. Okrem toho si môžu návštevníci vyhotoviť fotografie v klade na hlavu a ruky či s popravným mečom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj #Thurzov dom #mučiace nástroje