O pár dní sa začne výstavba rodinných domov na Luníku IX

Projekt „Budujeme nádej na Luníku IX“ pokračuje míľovými krokmi. Komunitný dom je tesne pred kolaudáciou a jedna miestnosť v ňom je určená pre prvého stavebníka, ktorý už má stavebné povolenie a o pár dní začne s výstavbou svojho domu.

11.10.2022 08:40
nove komunitne centrum na LIX 1 Foto:
Komunitné centrum na Luníku IX.
debata (4)

Projekt nadväzuje na úspešnú svojpomocnú výstavbu rodinných domov v Rankovciach, kde si obyvatelia obce postavili dôstojné bývanie.

VIDEO: Výstavba rodinných domov na Luníku IX.

Video

Prví stavitelia momentálne bývajú v útulku Dorka v Prešove pre rodiny s deťmi, ktoré sa ocitli v krízovej životnej situácii. Na výstavbu sa veľmi tešia. „V programe sme už takmer šesť rokov. Oslovil nás starosta Luníka IX Marcel Šaňa, za čo mu ďakujeme,“ vysvetlila budúca majiteľka domu, ktorá prišla na predstavenie komunitného domu s dcérou. Plnenie podmienok bolo podľa nej náročné, ale ako uviedla, keď chcete niečo dosiahnuť, všetko sa dá.

Celý projekt má pod palcom ETP Slovensko, ktorý ho realizuje v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, mestom Košice, mestskou časťou Luník IX a ďalšími partnermi. Poslaním tejto organizácie je podpora regionálneho rozvoja, ochrana životného prostredia a pomoc v rozvoji sociálneho, ekonomického, vzdelávacieho a kultúrneho potenciálu jednotlivcov, organizácií a komunít s dôrazom na znevýhodnené regióny, spoločensky znevýhodnené skupiny a etnické menšiny.

Komunitný dom po kolaudácii bude slúžiť pre aktivity mládeže, ale aj na aktivity pracovnej integrácie obyvateľov z marginalizovanej rómskej komunity a podujatia zamerané na prepájanie komunít v meste a regióne. Zámerom projektu je priniesť nové šance ľuďom z vylúčených komunít. Ďalšou fázou je svojpomocná výstavba rodinných domov na Luníku IX, na ktoré si obyvatelia z tohto sídliska zoberú mikropôžičku a budú si ich stavať za pomoci stavebného učiteľa.

„Máme radosť a ďakujeme všetkým, ktorí nás podporovali, že po roku od začiatku výstavby na Luníku IX môžeme predstaviť prvú stavbu – komunitný dom, ktorý v týchto dňoch pripravujeme na kolaudáciu. Tiež nás veľmi teší, že prvá rodina stavebníkov už dostala stavebné povolenie. V najbližších dňoch môžu začať stavať,“ hovorí Veronika Poklembová, riaditeľka ETP Slovensko.

Vlastnými silami

Vďaka svojpomocnej výstavbe obyvatelia sídliska získavajú pracovné zručnosti. Na výstavbe komunitného domu sa podieľali zamestnanci z krajského sociálneho podniku. Tí boli pomocnou silou, ale aj vzorom pre obyvateľov Luníka IX, ktorí si začnú stavať svoje vysnívané bývanie.

„Košický samosprávny kraj vždy rád podporí prospešné a udržateľné projekty, ktorých cieľom je tvoriť hodnoty. Nejde tu len o to, že komunitný dom už nie je iba na papieri, ale nabral reálne kontúry, ide najmä o premenenú šancu. Dali sme východniarom na Luníku IX príležitosť, aby sa sami podieľali na niečom, čo budú využívať, čím si zároveň zlepšia svoje zručnosti, vytvoria pracovné návyky a sú tak inšpiráciou pre druhých. Veríme, že táto skúsenosť im pomôže lepšie sa uplatniť na trhu práce, motivovať ďalšie rodiny a projekt tak bude rásť za hranice tohto komunitného domu. Ďakujeme tým, ktorí sa do projektu zapojili, ďakujeme aj našim partnerom a ľuďom zo Sociálneho podniku Košického samosprávneho kraja, ktorí po boku obyvateľov Luníka IX tento dom stavali,“ uvádza predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

„Pre nás je veľkým zadosťučinením, že sídlisko Luník IX už nie je tým špinavým, nebezpečným a nikým neriadeným miestom spred 20 rokov. Dnes už za panelákmi nenájdeme haldy odpadu, obyvatelia platia za bývanie a nemajú nedoplatky za energie. Mesto do projektu komunitného bývania prispelo nielen pozemkom, ale aj súčinnosťou pri vybavovaní patričných povolení. Aj preto považujeme podobné aktivity, najmä tie, na ktorých sa podieľajú samotní obyvatelia, za mimoriadne dôležité a prospešné. Luník IX sa aj vďaka nim stáva o čosi lepším miestom pre život,“ povedal primátor mesta Košice, Jaroslav Polaček.

ETP Slovensko realizovalo v minulých rokoch rôzne aktivity pre obyvateľov Luníka IX v priestoroch mestského komunitného centra. Rozbehlo aj práce na obnove verejného priestoru na Hrebendovej ulici. Vznikla tam už oddychová zóna, s ktorou pomohli aj miestni. V deň otvorenia komunitného domu zorganizovali aj festival Schopné deti, na ktorom sa prezentovali detské talenty. Súčasťou festivalu budú aj oslavy 25. výročia vzniku občianskeho združenia ETP Slovensko.

„So záujmom sme sledovali vývoj tohto projektu od jeho prvých aktivít. Deficit bytov na Luníku IX je veľký, aj naša samospráva taktiež pracuje na projekte výstavby 48 bytov. Každá, hoci aj malá pomoc, ktorá prinesie nové byty, je pozitívnym krokom pre našu komunitu. Dúfam, že úspešný začiatok a prvé pozitívne výsledky projektu oslovia ďalších záujemcov z radov obyvateľov nášho sídliska na výhodnú svojpomocnú výstavbu domov,“ dodal na záver starosta Luníka IX Marcel Šaňa.

Výstavba Komunitného centra na Luníku IX

Stavbu Komunitného centra na Luníku IX v Košiciach ukončili aj festivalom Schopné deti.

Fotogaléria

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Košický kraj #Luník IX #komunitné centrum