Umenie zvýši bezpečnosť na cestách

Cesty v Bratislave a v Košiciach už na budúci rok ozdobí "asfaltové umenie". To má vo svete rôzne formy, od nástenných malieb na križovatkách a prechodoch, cez maľované námestia až po vyzdobené podchody.

14.10.2022 00:00
Bloomberg Philanthropies Foto:
Do projektov budú zapojení aj miestni obyvatelia.
debata

Takáto úprava má lokality spraviť estetickejšími, no aj bezpečnejšími. Dizajny menených priestorov sú totiž navrhnuté tak, aby zvýšili viditeľnosť chodníkov a prechodov pre chodcov. Vizuálna pôsobivosť umenia má popri tom povzbudiť šoférov, ktorí tadiaľ prechádzajú, aby spomalili a boli ostražitejší voči chodcom a cyklistom, ktorí sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky.

Projekt má na svedomí Agentúra Bloomberg Philanthropies, ktorá v rámci svojej iniciatívy Asphalt Art Initiative udelila 19 európskym mestám grant vo výške 25-tisíc (približne 25-tisíc eur) dolárov na projekty, ktoré budú využívať umenie a dizajn na zvýšenie bezpečnosti na cestách, revitalizáciu verejných priestorov a zapojenie obyvateľov miestnych komunít.

Projekty majú byť zrealizované v roku 2023. Grant na Slovensku získali mestá Bratislava a Košice.

V centre aj v blízkosti školy

Košický projekt Čas spomaliť predložil kolektív organizácií pôsobiacich v oblasti komunitného rozvoja (Iniciatíva Poď na dvor, Klub), urbanizmu (Huba), kultúry (Tabačka Kulturfabrik), umenia (Street Art Communication), udržateľnej mobility (Cyklokoalícia Košice) a mesto Košice.

Bratislavský projekt Milý asfalt, naveď ma do školy, prosím pripravil Metropolitný inštitút Bratislava. Rieši problematiku bezpečnosti dopravy detí do školy. Ťažiskom maľby na asfalt bude predpolie Základnej školy Tbiliská, kde je v súčasnosti parkovisko. Tento projekt má za cieľ naštartovať transformáciu priestorov.

Umelecký zásah v Košiciach sa uskutoční v blízkosti historického centra mesta na Gorkého ulici, v okolí kruhového objazdu a na námestí medzi Hviezdoslavovou a Továrenskou ulicou. Premení cestný koridor na Gorkého ulici, skráti čas prechádzania chodcov cez priechody pre chodcov a zlepší vnímanie uličného priestoru a priestoru námestia obyvateľmi mesta. „Veľmi sa tešíme, že náš projekt Čas spomaliť bol jedným z podporených projektov v rámci výzvy. Ešte viac nás teší pozitívny a otvorený prístup zo strany mesta Košice a ochota na tomto projekte spolupracovať. Je to krok vpred k modernejšiemu mestu, pre ktoré je bezpečnosť jeho obyvateľov a obyvateliek jednou z priorít," povedala spoluautorka projektu Ivana Skoumalová.

„Veríme, že tento projekt prispeje k zlepšeniu vnímania tohto verejného priestoru v súvislosti s bezpečím. Je to experiment, ktorý môže ukázať nové možnosti v riešení podobných výziev," doplnil spoluautor košického projektu Pavol Mészáros.

O grant z iniciatívy Asphalt Art sa uchádzal Metropolitný inštitút Bratislavy spolu s oddelením kultúry magistrátu a Galériou mesta Bratislava. Maľba vznikne v priebehu budúceho roka pred ZŠ Tbiliská, kde sa každé ráno počas školského roka tvoria rozsiahle dopravné zápchy a vznikajú tam nebezpečné situácia pre deti idúce do školy. Rodičia vozia svoje deti do školy autami aj z blízkeho okolia, často s argumentom, že majú obavy pustiť dieťa do školy peši zo strachu o jeho bezpečnosť. „Chceme motivovať deti, aby chodili do školy pešo, aby cestou zažívali dobrodružstvá so spolužiakmi či s kamarátmi. Kreatívna maľba je jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť. Aj z iných miest vidíme, že umenie má silu ovplyvniť to, ako využívame verejný priestor a či sa v ňom cítime dobre a bezpečne," povedala Sandra Štasselová, urbanistka a koordinátorka projektu Ulice pre deti.

Autorom maľby bude Oto Hudec, slovenský medzinárodne uznávaný intermediálny umelec, známy prácou s umením ako prostriedkom na upozorňovanie na rôzne spoločenské problémy. „Umenie vo verejnom priestore má potenciál nielen spríjemniť čas strávený na miestach, ktoré slúžia nám všetkým, ale môže tiež stimulovať malé pozitívne zmeny. Maľba pred Základnou školou Tbiliská je zaujímavá, ale nie jednoduchá výzva. Do procesu tvorby plánujem zapojiť aj samotných školákov, ktorí priestor využívajú najčastejšie,“ povedal umelec Oto Hudec.

Projekty pomohli k poklesu nehôd aj o polovicu

Základom slovenských projektov je úspech 42 grantov Asphalt Art Initiative, ktoré boli udelené v mestách v USA a na pilotných projektoch v troch európskych mestách. Už 31 projektov dokončených prostredníctvom Asphalt Art Initiative spoločne premenilo umeleckými dielami 100 štvorcových kilometrov ulíc a v procese navrhovania a inštalácie zapojilo takmer 7 000 členov komunít a takmer 150 umelcov.

Nedávna štúdia Asphalt Art Safety Study vykonaná spoločnosťou Bloomberg Philanthropies v spolupráci so Sam Schwartz Consulting zistila, že bezpečnosť premávky sa v rámci kohorty 22 projektov umenia na asfalte preukázateľne zlepšila a došlo 50 % poklesu počtu nehôd chodcov alebo cyklistov.

Projekty vo svete
Umenie zvýši bezpečnosť na cestách

Vo svete sa projekty agentúry Bloomberg Philanthropies osvedčili. Teraz ich budeme obdivovať v Bratislave aj v Košiciach.

Fotogaléria
Ukážka z bratislavského projektu Ulica pre deti.
Ukážka z bratislavského projektu Ulica pre deti.
+10Ukážka zrealizovaného projektu v Pittsburgu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #projekt #bezpečnosť cestnej premávky