Univerzita Komenského nemá dodávateľa energií na budúci rok, obrátila sa na ministra školstva

Do verejného obstarávania na dodanie elektrickej energie a plynu pre Univerzitu Komenského v Bratislave na rok 2023 sa neprihlásil žiaden dodávateľ. Rektor univerzity Marek Števček v tejto súvislosti v pondelok listom oslovil ministra školstva Jána Horeckého.

07.11.2022 15:16 , aktualizované: 18:02
Univerzita Komenského Foto: ,
Univerzita Komenského v Bratislave
debata

Poznamenala, že univerzita v dostatočnom predstihu podnikla všetky potrebné kroky na to, aby sa do verejného obstarávania prihlásili relevantní dodávatelia. „Verejné obstarávanie na energie vyhlásila univerzita 13. septembra. V lehote na predkladanie ponúk do 3. novembra neprišla ani jedna ponuka,“ ozrejmila Miller.

Pôvodnú lehotu podľa jej slov univerzita posunula z dôvodu žiadostí o vysvetlenie a žiadostí o nápravu zo strany potenciálnych dodávateľov energií, a to aj v nadväznosti na chýbajúce usmernenia či opatrenia zo strany štátu. „Napriek tomu sa do súťaže nik neprihlásil,“ skonštatovala hovorkyňa.

„Z rozhovorov s potenciálnymi dodávateľmi v rámci prípravných trhových konzultácií je zrejmé, že kým nie je jednoznačné, ako budú ‚zastropované‘ ceny energií a aký vplyv to bude mať na už uzatvorené zmluvy, je pre dodávateľov energií zazmluvnenie takého veľkého subjektu, akým je Univerzita Komenského, neprimeraným rizikom,“ napísal Števček v liste ministrovi.

Karel Hirman Čítajte viac Domácnosti platia za elektrinu a plyn rekordné sumy. Ukázali to prepočty analytikov

Univerzita Komenského deklaruje, že využije všetky dostupné právne nástroje, ako aj ďalšie kroky na zabezpečenie bezproblémovej prevádzky aj v roku 2023. Obáva sa však, že bez výrazného zásahu štátu to bude len ťažko realizovateľné. „Reálne hrozí scenár, podľa ktorého nebude možné po 1. januári 2023 zabezpečiť kúrenie a svietenie,“ upozorňuje UK.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pre TASR potvrdilo, že list dostalo e-mailom. Zaoberať sa ním chce po jeho doručení poštou. „Predmetný list nám bol dnes iba pred krátkym časom doručený e-mailom s uvedením, že súčasne bol zaslaný aj poštou. Po jeho prijatí sa ním budeme zaoberať,“ uviedli z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #dodávatelia energií #energetika #Univerzita Komenského #Ján Horecký