Sneh a vietor paralyzovali východ Slovenska

Situácia na východnom Slovensku v súvislosti s nepriaznivým počasím sa v uplynulých hodinách oproti nedeľňajšiemu ránu upokojila. Hasiči v Košickom a Prešovskom kraji doposiaľ zasahovali približne v 100 prípadoch. V regióne nasnežilo miestami 15 až 30 centimetrov snehu, ojedinele aj viac. Mrzlo a fúkal silný až prudký severný vietor, ktorý výrazne skomplikoval dopravu. Mesto Košice pre nepriaznivé počasie vyhlásilo 1. stupeň kalamitnej situácie. V Prešove vyhlásili stav nebezpečia.

11.12.2022 09:14 , aktualizované: 21:10
debata (22)

VIDEO: Týždenná predpoveď počasia: Slovensko zmrzne.

Video

Počas nedele na Slovensku platili výstrahy pred vetrom, snežením, poľadovicou, snehovými jazykmi a závejmi aj pred povodňami. „Automatická stanica Štós nám hlási 34 centimetrov nového snehu, pričom severné návetria Volovských a Slanských vrchov môžu mať podľa úhrnov zrážok aj viac ako 40 centimetrov nového snehu,“ priblížili meteorológovia zo SHMÚ.

VIDEO: Košice zasypané snehom
Video

SHMÚ: Na strednom a východnom Slovensku budú platiť výstrahy pred závejmi

Meteorológovia upozorňujú, že na východnom a strednom Slovensku sa v pondelok (12. 12.) môžu tvoriť snehové jazyky či záveje. Vydali pre viaceré okresy výstrahu prvého stupňa.

V okresoch Prievidza, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Dolný Kubín, Ružomberok, Námestovo, Banská Bystrica má výstraha platiť od nedele 0.00 h do pondelka 15.00 h. V okresoch Rožňava a Tvrdošín by mala začať platiť rovnako o 0.00 h, trvať by však mala do pondelka 18.00 h.

VIDEO: Silný vietor v Trebišove lámal stromy a ničil autá
Video

V okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno, Spišská Nová Ves, Poprad, Levoča by mala platiť do utorka (13. 12.) 0.00 h. V okrese Kežmarok by výstraha mala trvať do 18.00 h.

Tvorba snehových jazykov a závejov podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. „Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodal.

HaZZ: Situácia na východnom Slovensku sa upokojila

Situácia sa v uplynulých hodinách oproti nedeľnému ránu upokojila. Hasiči v Košickom a Prešovskom kraji doposiaľ zasahovali približne v 100 prípadoch.

Na snímke zasnežený chodník za bytovými domami...
Na snímke zasnežený chodník za bytovými domami...
+9Na snímke zasnežený chodník za bytovými domami...

„Od rána sme mali 91 zásahov vo všetkých okresoch Košického kraja, väčšinou išlo o popadané konáre a vozidlá zapadnuté v závejoch. Hneď ako ustal vietor, nápor bol menší,“ povedal pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

V Prešovskom kraji evidovali od rána 15 výjazdov technického charakteru v súvislosti so snehom a silným vetrom. „Prevažne to boli spadnuté stromy na ceste,“ spresnil operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove. Okrem toho zasahovali aj pri piatich dopravných nehodách, vážne zranenia pri nich nezaznamenali.

V Prešove vyhlásili stav nebezpečia

V Prešove od nedeľného rána pre snehovú kalamitu vyhlásili stav nebezpečia. Radnica obyvateľov žiada, aby okrem výnimočnej situácie nevychádzali zo svojich domov. „Vyhnete sa tak nechceným zraneniam a umožníte technike pohotovo a rýchlo pracovať na odpratávaní snehu,“ uviedlo mesto na sociálnej sieti.

Prioritou je zabezpečiť, aby ľudia, ktorí budú v pondelok (12. 12.) cestovať do práce a voziť deti do škôl, mali k dispozícii bezpečné a plynulé mestské cestné komunikácie. „Od 23.15 h bola operačným štábom požiadaná spoločnosť Záhrada Real aktivovať svoje služby a začať odpratávať chodníky. Ich prácu budeme v priebehu dňa kontrolovať,“ dodalo.

Košice vyhlásili 1. stupeň kalamitnej situácie

Silný vietor a intenzívne sneženie obmedzilo premávku mestskej hromadnej dopravy. Mesto Košice v súvislosti s nepriaznivým počasím vyhlásilo 1. stupeň kalamitnej situácie. Informoval o tom hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Sneh a silný vietor komplikovali dopravu na košických cestách. Na mnohých úsekoch sa od skorého rána vytvárali snehové jazyky a záveje, prejazdnosť ciest bola obmedzená, a to aj napriek intenzívnej snahe o ich údržbu. „Aj napriek tomu, že sme hlavné ťahy ošetrovali posypovým materiálom už od soboty večera, silný mrznúci dážď materiál zmyl a eliminoval akéhokoľvek preventívne posypy. Našou prioritou je udržať prejazdné hlavné cestné ťahy na území mesta, teda tie, na ktorých premáva MHD, a rovnako cesty, ktoré majú slúžiť vozidlám hasičov a záchrannej služby,“ uviedol na rannej porade krízového štábu mesta riaditeľ Magistrátu mesta Košice Marcel Čop. Do terénu bola povolaná a nasadená aj externá technika a všetky záložné zdroje.

Autobusy mali problémy a výrazne meškali najmä v kopcovitých terénoch – na sídliskách KVP, Dargovských hrdinov a Podhradová. Električky neboli z dôvodu zamrznutého trakčného vedenia vypravené vôbec. „Prosíme preto obyvateľov mesta, aby dnes radšej ostali doma. Aj napriek našej enormnej snahe sa tento boj s prírodou vyhrať nedá,“ dodal Čop.

ZSSK: Vlaky jazdia s obmedzeniami

Situácia týkajúca sa vlakovej dopravy v Košiciach bola napätá, vlaky jazdili s obmedzeniami. Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti.

Najväčšie meškania spôsobené kalamitou dosahovali od 105 do 325 minút. Išlo o IC vlaky a vlaky kategórie Ex smerujúce z Košíc do Bratislavy, ale aj vlak kategórie R smerujúci z Košíc do Zvolena a EN na trase Praha – Humenné.

„Manažér infraštruktúry intenzívne odstraňuje následky sneženia, prudkého vetra a značnej námrazy, v dôsledku čoho vznikajú od rána meškania,“ uviedla ZSSK s tým, že spolu so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) robia všetko pre obnovenie dopravy.

Nepriaznivé počasie na východe Slovenska spôsobilo aj výpadky elektriny

Nepriaznivá poveternostná situácia na východe Slovenska si v nedeľu vyžiadala aj výpadky elektriny. Okolo poludnia evidovali na všetkých napäťových úrovniach takmer 80 porúch, ktoré spolu obmedzili distribúciu elektriny takmer 5 000 odberným miestam, to uviedla hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD) Andrea Danihelová.

„K zasiahnutým miestam patria obec Stratená, Meliata, Dedinky, Košická Polianka, Zdoba, košické sídlisko Dargovských hrdinov, obec Kochanovce, Henclová, Drienica, Ladomirov, Kolonica, Starina, Zemplín, Strážske,“ uviedla s tým, že VSD pracuje na odstraňovaní porúch a postupne sa snaží obnoviť distribúciu elektriny.

Výpadky boli podľa jej slov zapríčinené silným vetrom, hustým snežením a mokrým snehom, v dôsledku čoho popadali stromy a potrhali vodiče či poškodili podperné body.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #sneženie