Povedať si áno netradične? Prečo nie. Zaľúbenci vyhľadávajú večný oheň aj Vodný hrad

Stále viac párov lákajú na spečatenie ich manželstva tie najnetradičnejšie miesta. V srdci Slovenska, teda v okolí Banskej Bystrice, sú „v kurze“ nielen romantické záhrady, ale aj múzeá či lokality vo vysokých nadmorských výškach. Zisťovali sme, ktoré sú to.

05.03.2023 18:00
Vodný hrad, Hronsek, svadba Foto:
Vodný hrad v Hronseku patrí k najkrajším miestam, kde si snúbenci môžu povedať svoje „áno“.
debata (4)

Vlani si v obvode banskobystrického matričného úradu povedalo svoje „áno“ 374 párov. Z nich 129 uzavrelo cirkevné sobáše a v 21 prípadoch bol jeden zo snúbencov cudzinec. Z tamojšej radnice na to upozornil Miroslav Strelec. Zároveň priblížil, kde všade túžia ľudia svoj vzťah potvrdiť aj oficiálne.

Vodný hrad v Hronseku patrí k najkrajším...
Vodný hrad v Hronseku patrí k najkrajším...
+6Vodný hrad v Hronseku patrí k najkrajším...

„Jednou z množstva požiadaviek nastávajúcich manželov na pracovníkov matričného úradu bolo zorganizovanie svadby pri večnom ohni, ktorý sa nachádza v areáli Múzea SNP,“ hovorí Strelec. Objasnil, že s takouto predstavou sobáša prišli viacerí ženísi, ktorí sú absolventmi Vojenského gymnázia SNP v Banskej Bystrici.

V horách je to náročné

Išlo o jedinú takúto školu na území Slovenska, ktorá existovala v rokoch 1969 až 1996. „Obrady sa nakoniec uskutočnili v priestoroch expozície múzea. Pri ohni to nebolo možné, lebo je to pietne miesto, takže sme našli kompromis,“ ozrejmil Strelec.

Leda1 Čítajte aj Aké časy, taká svadba. Ukrajinka sa vydá za vojaka geja

Ďalšie lokality, ktoré priťahovali nastávajúcich manželov, spomenula vedúca Matričného úradu a ohlasovne pobytu v Banskej Bystrici Marta Čellárová. „Z lásky k prírode sa zrodila požiadavka na sobáš pri kríži na Kráľovej studni. Ten sa ale nikdy neuskutočnil, lebo je tam dosť neprístupný terén,“ povedala matrikárka o oblasti pod vrcholom Krížna vo Veľkej Fatre, ktorý sa nachádza 1 574 metrov nad morom. Len o niečo nižšie je známy Horský hotel Kráľova studňa (1 300 m. n. m.). Práve v jeho blízkosti raz vyskúšali zosobášiť jeden pár. Ten, kto toto čarovné miesto pozná však vie, že aj tam sa dostať autom je zaujímavý adrenalínový zážitok.

Vodný hrad v Hronseku patrí k najkrajším... Foto: archív Vodný hrad Hronsek
Vodný hrad, Hronsek, svadby Vodný hrad v Hronseku patrí k najkrajším miestam, kde si snúbenci môžu povedať svoje „áno“.

„Počasie tým snúbencom nevydržalo ani do podpísania zápisnice. Tú sme, aj s nevestou, pred dažďom a vetrom museli po začatí obradu ukryť vo vnútri hotela. Cesta tam a späť nám trvala takmer tri hodiny. Počasie v tejto nadmorskej výške je nevyspytateľné. Práve preto sme už nikdy na podobnom mieste nesobášili,“ uzavrela Čellárová.

Banskobystrické matrikárky však boli prítomné na svadbách v rôznych záhradách. Sobášiaci napríklad oddával nevestu so ženíchom aj na Kordíckom rodinnom chodníku pri Bukoch sily (jedna z piatich zastávok turistického okruhu v obci Kordíky, pozn. red.). Ide o malebné miesto v prírode, ktoré počas svojich romantických prechádzok vyhľadávajú „ruka v ruke“ mnohí zaľúbenci. „Kvôli šuchotajúcemu lístiu tam ale skoro vôbec nebolo počuť sobášny príhovor,“ pousmiala sa matrikárka Gabriela Girovská.

Goticko-renesančný skvost

Lákavá je aj Záhrada s pamätníkom Chavivy Reikovej priamo v Banskej Bystrici, ktorá má tiež svoje čaro. Nachádza sa v srdci mesta a je dostatočne izolovaná od zvedavých okoloidúcich. Príjemnú atmosféru si tam však v zime, v studenom a sychravom počasí, sobášiaci ani snúbenci veľmi neužijú. Preto je lepšie naplánovať si to v iných obdobiach.

Pri večnom ohni v areáli Pamätníka SNP sa... Foto: Múzeum SNP
večný oheň, Pamätník SNP Pri večnom ohni v areáli Pamätníka SNP sa chceli sobášiť absolventi vojenského gymnázia. Keďže ide o pietne miesto, nakoniec mali obrad v múzeu.

„Mladomanželov sme oddávali aj v záhrade bývalého Župného domu, v terajšej Štátnej vedeckej knižnici. Často sme sobášili tiež v priestoroch nádherného meštianskeho Beniczkého domu, ale aj na pódiu umiestnenom v Španej Doline pred Klopačkou,“ vymenovala Girovská. „Jedným z najkrajších zážitkov bol pre nás zrekonštruovaný Vodný hrad v Hronseku, kde sa odohrali svadobné obrady nielen v interiéri tohto objektu, ale aj na jeho hlavnom nádvorí,“ pochválila goticko-renesančný skvost zo 16. storočia.

Okrem historickej banskobystrickej Radnice na Námestí SNP a Veľkej siene mestského úradu sobášia páry tiež v areáli reštaurácií na Suchom vrchu a v Tajove. Matrikárky sa zhodli, že k nezvyčajným miestam určite patria aj tie, kde by si sobáš nikto nepredstavoval a zrejme ani neželal. Konkrétne v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici či v Rooseveltovej nemocnici. Treba pripomenúť, že manželstvo môžu ľudia uzatvárať v netradičných lokalitách len v rámci civilných sobášov. Cirkevné, najmä katolícke a evanjelické, sú možné iba na vysvätených miestach, teda prevažne v chrámoch, kostoloch či kaplnkách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj #svadby #netradičné miesta