Kauza Tisovej ulice vo Varíne má pokračovanie: Obec už hovorí o možnej zmene jej názvu

Na kontroverznú ulicu najnovšie poukazuje Dokumentačné stredisko holokaustu, ktoré vydalo publikáciu súvisiacu s touto témou. „Zhŕňa fakty, z ktorých jednoznačne vyplýva, že ulica pomenovaná po Jozefovi Tisovi je čiernou škvrnou na povesti dnešného Slovenska,“ uvádzajú jej autori. Starosta Varína reagoval, že o tejto novinke nevedel, no podľa neho noví obecní poslanci už zvažujú premenovanie.

13.04.2023 12:45
Ulica Dr. Jozefa Tisu, Varín, brána Foto: ,
Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je dlhodobo „jablkom sváru“.
debata (75)

Novú publikáciu s názvom „Ulica pomenovaná po Jozefovi Tisovi? Vysporiadalo sa Slovensko s tragickou minulosťou?“ vydalo Dokumentačné stredisko holokaustu pod redakčným vedením jeho riaditeľa a historika Jána Hlavinku. V troch kapitolách autori zhŕňajú viaceré fakty.

VIDEO: Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne.

Video

„Publikácia vyvracia mýty napríklad o veľkom počte prezidentských výnimiek, ktoré mal Tiso udeliť. Pravda je taká, že ich bolo málo a prezident ich neudeľoval, ale predával za vysoké sumy,“ hovorí Hlavinka. „Dlhý život mal hoax o Tisovom pamätníku v Izraeli. Tento výmysel sa prestal šíriť až po oficiálnom potvrdení Izraela, že pamätník neexistuje,“ podčiarkol. Pokračoval, že Tisova ulica vo Varíne existuje už tridsať rokov.

„Dodnes vo veci prebieha súdny spor na Krajskom súde v Žiline, na ktorom napadol prokurátor Generálnej prokuratúry rozpor všeobecne záväzného nariadenia s príslušným ustanovením Zákona o obecnom zriadení,“ pripomenul riaditeľ s tým, že toto pomenovanie ulice vylučuje nielen súčasná legislatíva.

„Vtedajšie znenie legislatívy ju vylučovalo tiež. Bolo v nej totiž ustanovenie, podľa ktorého sú neprípustné názvy po žijúcich osobách, dlhé, duplicitné či urážajúce mravnosť alebo náboženské cítenie. Vo svetle známych faktov, môže príčetná osoba vyhlásiť, že Tisova ulica je v súlade s dobrými mravmi?“ pýta sa Hlavinka. „Považujem to za niečo neprípustné a absurdné,“ podotkol na tlačovej besede v Bratislave. Tá sa konala pred billboardom znázorňujúcim vyznamenávanie nacistických vojakov Jozefom Tisom. Rovnaký vraj umiestnili aj pri Varíne.

zväčšiť Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je dlhodobo... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Ulica Dr. Jozefa Tisu, Varín Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je dlhodobo „jablkom sváru“.

Labuda: Musíme sa poučiť

Nesúhlas s kontroverzným názvom ulice dal najavo aj predseda Ústredného zväzu židovských obcí na Slovensku Richard Duda. „Okrem spoluzodpovednosti za genocídu slovenskej židovskej komunity má Tiso symbolicky na rukách krv stoviek Slovákov – účastníkov odboja a civilného obyvateľstva vo vypálených obciach,“ povedal Duda. „Tiso tvrdil, že chce slovenskému národu len to najlepšie. To isté hovoril aj Hitler o nemeckom národe. Tam však nikomu nenapadne pomenovať po ňom ulicu,“ dodal.

Varín, referendum, Tisova ulica Čítajte aj Ako sa žije na Tisovej ulici? Varínčanov ťahá k voľbám aj kontroverzné hlasovanie

Výzvu v tejto veci, adresovanú najmä mladej generácii, predniesol aj herec Marián Labuda ml., ktorý Tisa stvárnil v divadelnej monodráme.

„Slovensko má vo svojej histórii množstvo osobností, na ktoré môžeme byť hrdí. Vedci, umelci, vynálezcovia či úspešní lekári. Z negatívnych postáv našich dejín sa musíme poučiť, ich fatálne zlyhania neopakovať. Neexistuje dôvod uctievať ich,“ prízvukuje Labuda. „Tisova ulica je najznámejším príkladom iracionálnej tvrdohlavosti. Varín tvrdošijne trvá na pocte človeku, ktorý egoisticky povýšil záujmy jednej skupiny ľudí nad životy iných. Nesie plnú zodpovednosť za ich tragický osud,“ poznamenal. Podľa neho je dôležité prejavovať záujem o veci verejné a neváhať odmietnuť každý pokus o manipuláciu histórie.

„Na základe overených faktov a vlastného kritického myslenia skoncujme s uctievaním zločincov v našich dejinách. Urobme všetko pre to, aby sa Slovensko natrvalo a nezvratne zaradilo medzi civilizované krajiny,“ uzavrel Labuda.

zväčšiť Billboard, ktorý by mal byť umiestnený aj v... Foto: archív DSH
billboard, Varín, Tiso Billboard, ktorý by mal byť umiestnený aj v blízkosti Varína.

Noví poslanci, iné nálady

Starosta Varína Michal Cvacho pre Pravdu povedal, že o novej publikácii nič nevie, nevšimol si ani žiadny billboard v blízkosti obce. K prebiehajúcemu súdnemu sporu sa vyjadriť nevedel. „Netuším, čo je s tým nové. Čakáme, kedy príde nejaké rozhodnutie. Dali sme tam len nejaké podklady o tom, ako tam vznikol ten názov. Neplánujeme sa odvolávať ani nič podobné,“ podotkol starosta. Zopakoval, že nech súd rozhodne akokoľvek, budú to rešpektovať.

Cvacho potvrdil, že po ostatných komunálnych voľbách sa zloženie obecného zastupiteľstva kompletne zmenilo. Z jedenástich predchádzajúcich poslancov sa tam dostal jediný, aj to ako náhradník. „Jeden zo zvolených poslancov nenastúpil,“ ozrejmil starosta. Nálady nového zloženia sú podľa neho odlišné, ako ich predchodcov. Svedčí o tom aj fakt, že pred dvomi týždňami si zvolili názvoslovnú komisiu, ktorá sa zaoberá aj touto témou.

Lenka Ticháková Čítajte aj Tiso, Varín a Lenka Ticháková: Od začiatku som jediná proti všetkým

„Ideme prekopávať viacej názvov ulíc, nelogických a podobne. Chceme sa vrátiť k našim starým varínskym názvom. Kedysi sme boli mestečkom, ktoré malo kvantum cechov, takže podľa nich by sa mohli pomenovať,“ priblížil. Predpokladá, že v rámci „toho balíka“ budú premenovávať aj Tisovu ulicu. Ochota či vôľa zmeniť ju teda existuje.

„Iné je ale hovoriť a iné hlasovať. Takže kým poslanci za niečo nezdvihnú ruky, dovtedy nemôžem hovoriť, že k tomu dôjde,“ vraví starosta. „Zo vzájomných rozhovorov mi ale vyplynulo, že s tým nemajú problém. Tak im to asi vyjde,“ mieni. Možno vraj k tomu dôjde skôr, ako v tejto veci rozhodne súd.

Na aktuálny stav k sporu o Tisovej ulici vo Varíne sme sa pýtali aj Krajského súdu v Žiline. Jeho zastupujúci hovorca Jozef Michňa bol stručný. „Predmetná vec toho času nie je právoplatne skončená. V súčasnosti sa vykonávajú procesné úkony súvisiace s doručením vyjadrení účastníkov konania,“ reagoval hovorca.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Varín #Žilinský kraj #Tisova ulica